Serien om finanseliten som chockat Norge

Uppdaterad
Publicerad

Sexköp, kokain och våld är vardag för finanspamparna i Exit – Norges största tv-succé sedan Skam. Handlingen bygger på djupintervjuer med människor ur Oslos finansvärld och har sedan premiären i september chockat. Kulturnyheterna träffade filmteamet som gjort Exit till en framgångssaga.

En vårkväll 2017 träffas fyra män ur Norges finanselit på en restaurang i centrala Oslo. Under middagen äter och dricker vännerna gott och berättar sina livshistorier. Den ena är steriliserad men har inte sagt något till sin fru som han försöker få barn med. En av männen berättar att han aldrig mår så bra som när han inte är med sin familj. En tredje ville ta livet av sig men bestämde sig istället för att maximera livet med alkohol och nöjen. Tillsammans har vännerna köpt en våning där de tar droger och festar med kvinnliga eskorter.

”Det var jävligt mörkt”

Samtalet som pågår i tre timmar spelas in. Djupintervjun tar producenten Petter Testmann-Koch sedan med sig till NRK, norska public service, som nappar och vill dramatisera materialet. Øystein Karlsen, som får i uppdrag att regissera och skriva manus, intervjuar fler människor i finansmiljön, bland annat fruar till finanstoppar. Resultatet blir Exit.

– När jag såg 3 timmarsintervjun så stoppade jag fyra eller fem gånger. Jag var tvungen att andas för att det blev för mycket. Jag skrattade åt sådant jag inte borde skratta åt. Och vissa stunder var det bara jävligt mörkt. Jag tänkte att om jag reagerar så starkt så gör nog andra det också, säger Øystein Karlsen.

Under oktober såg 1,3 miljoner norrmän Exit på NRK, vilket motsvarar en femtedel av landets befolkning. Den har nu gått om Skam och blivit den mest streamade serien i NRK:s historia. Tittarna består av ungefär hälften män hälften kvinnor. Øystein Karlsen tror att genomslaget beror på att man får se in i en hemlig värld.

– Den världen finns på riktigt, så man får omvärdera bilden av sitt eget land lite grann. Vi tror gärna självbelåtet att otäckheter som sker i övriga världen inte sker här, säger Øystein Karlsen.

Mest streamad i Norge

Serien iscensätter en värld av nihilism där det enda som styr är pengar. Huvudpersonerna är de fyra kicksökande finansmännen Adam, William, Jeppe och Henrik. De är fiktiva karaktärer som Karlsen skapat utifrån intervjumaterialet. Alla har gränslöst med pengar, snortar kopiösa mängder kokain, festar hejdlöst, köper sex och brukar våld utan en tillstymmelse till empati.

– Utmaningen var att få människor att se en hel serie där det inte finns några hjältar, ingen att hålla med. Det är ett intressant experiment. Man får med många intressanta samhällsaspekter. De här människorna behandlar andra som varor som man kan köpa och sälja, säger Øystein Karlsen.

Tittarna får även följa Adams fru Hermine som sakta ser igenom makens sociopatiska kontrollbeteende.  Simon J. Berger, tidigare känd från serier som Upp till kamp och Torka aldrig tårar utan handskar spelar Adam i serien.

– Han är ju ett fullständigt “asshole” på många sätt, samtidigt var han inte särskilt svår att spela. När det är ett så här välskrivet material blir även det största svinet en hel min människa och min uppgift är att porträttera en hel människa, säger Simon J. Berger.

Stundtals innehåller serien extrema vålds- och sexscener. Hur var det att spela in?

– Sexscener är som stunts, menar jag, där vad jag gör i mitt inre inte alls är samma sak som vad rollfiguren gör. Det handlar om att utföra en teknisk koreografi för att det ska se verkligt ut men vara safe. Man måste distansera sig men ändå spela bra, säger Simon J. Berger.

Den norska dokumentära metoden

I serien klipps fiktiva intervjuer in för att skapa en känsla av realism. Karlsen har sagt att 70 procent av alla händelser är sanna.

– Jag ser serien som en spegling av samtiden. Om jag fick kalla den vad som helst skulle jag inte säga dokumentär, utan ett samtidsinlägg. Det här en del av vår verklighet, bara en verklighet vi inte ser, säger Øystein Karlsen.

Och att göra serier som bygger på verkliga händelser tycks vara något av Norges grej. Även den ikoniska serien Skam, om ett gäng gymnasieungdomar i Oslo, bygger på verkliga intervjuer.

– Det kanske är hemligheten. Skam har ju setts av väldigt många människor, säger Øystein Karlsen.

I november hade serien premiär i Sverige. Nu jobbar Øystein Karlsen med ett manus till en eventuell andra säsong.

– Skådespelarna och jag vill det, sen får vi hoppas att NRK säger ja, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.