Foto: SVT

Sexuella gråzoner på Turteatern

Uppdaterad
Publicerad

Turteatern sätter upp en pjäs om de små övergreppen som vi inte vanligtvis ser – och de som skapat löpsedlar.

När Turteatern i Stockholmsförorten Kärrtorp och det feminsitiska scenkonstkollektivet Ruby Rose sätter upp föreställningen ”Begränsat utrymme” handlar det om gråzonerna i både sexet och i rollerna som förövare respektive offer.

Föreställningen bygger på Henrik Bromanders serier.

– När jag valde de här historierna var det för att jag blev fascinerad och kände igen mig i dem. Men jag hade nog inte föreställt mig hur aktuella de skulle vara. Hela förra året fick vi fruktansvärda löpsedlar där vi på något sätt accepterar att vi begår övergrepp mot varandra, säger regissören Py Huss Wallin.

Störd sexualitet på tv

Rebecca Westholm, skådespelare och ledare för Ruby Rose, tror att gråzonerna bottnar i en ofri sexualitet.

– Man bara ”Jag borde stöna nu för det gör de på film”. Det behöver inte vara porr, det kan vara HBO-serier där det kan vara typ ”Hej, jag ser dig och du ser mig och nu kysser vi och nu ligger vi”. Det är inget förspel, bara baam! Det är också stört, säger hon.

”En jämställdhetsfråga”

Sexuella gråzoner har diskuterats flitigt den senaste tiden. Inte minst sedan ett våldtäktsfall i Umeå förra året rört upp känslor. Dessutom kampanjer som #prataomdet och Fatta fått stor uppmärksamhet.

– Jag tror att mycket av den lustfyllda sexualiteten går förlorad och mycket av den gråzon där vi verkligen har en enorm mängd övergrepp som aldrig blir anmälda förblir också förglömda. Det är en jämställdhetsfråga, säger Fanny  Enberg, verksamhetsledare på Turteatern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.