De bär slöja som solidaritetshandling

Uppdaterad
Publicerad

I dag bär såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor slöja som en solidaritetshandling efter lördagens händelse då en höggravid kvinna med hijab ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta.

En av initiativtagarna bakom aktionen är Foujan Rouzbeh.

– Initiativet är till för att uppmärksamma händelsen och också ett sätt att visa solidaritet för våra medsystrar runt om i landet som på daglig basis utsätts för den här typen av hatbrott, säger hon.

Fi

Hennes Kollega Nabila Abdul Fattah lägger till:

– Vi vill normalisera hijaben, vi vill också visa att en kvinna har rätt att vistas utomhus, i offentligheten, utan att bli trakasserad, oavsett vad man väljer att ha på sig för kläder.

”Bra initiativ”

Flera politiker och andra kända personer har också tagit bilder på sig själva i slöja och publicerat i sociala medier, däribland Miljöpartiets Åsa Romson.

– Jag blev så upprörd av nyheten om den misshandlade kvinnan. Hijabuppropet är ett bra initiativ, för vi behöver få till attitydförändringar i samhället och det här är ett sätt att skapa solidaritet och en annan stämning kring ämnet, säger Åsa Romson till SVT.

Initiativtagarna till det så kallade hijabuppropet skriver i Aftonbladet att de vill att justitieministern Beatrice Ask vidtar ”åtgärder för att säkerställa att svenska muslimska kvinnor garanteras rätten till personlig säkerhet och religionsfrihet, utan att utsättas för verbala och fysiska attacker i det offentliga rummet”.

På tisdag kommer initiativtagarna träffa Ask för att diskutera frågan.

–Det behövs en allmän debatt. Men också bättre polisinsatser, hatbrott är ett försvårande brott, säger Åsa Romson.

Humanisterna visar stöd

Rasistiska organisationer menar att hijabuppropet handlar om att ”visa sitt stöd för kvinnoförtrycket inom islam”.

Men den icke-religiösa människorättsorganisationen Humanisterna skriver i ett blogginlägg att ”alla kvinnor och män skall kunna välja den klädsel de önskar”.

Humanisterna anser att alla människor har samma rätt att känna sig trygga på gator och torg och att våld och trakasserier mot minoriteter är ett hot mot demokratin.

”Det är inte alltid lätt att hålla isär ett fritt val och en tvingande norm. Dock måste vi som är kritiska till att religioner, hederskultur eller andra patriarkala strukturer begränsar kvinnors valmöjligheter vara tydliga med två saker:

Det är inte kvinnorna som skall motta kritiken och våld/trakasserier är aldrig en form av kritik”, skriver Humanisterna.

Kända personer tar på sig slöja

På Twitter och Instagram vimlar det av bilder på främst kvinnor, men även några män, som lindat en sjal om huvudet med anledning av hijabuppropet.

Bland kända ansikten syns bland andra Åsa Romson (MP), Veronica Palm (S) och komikern och programledaren Gina Dirawi.

På Twitter skriver en kvinna: ”En vill slöja. En annan vill slippa. I dag döljer jag håret för rätten att välja, utan konsekvenser”.

En annan skriver, med anledningen av kritiken mot uppropet: ”Män som förlöjligar täckta kvinnor i hijabuppropet i dag trakasserar förmodligen avklädda kvinnor i morgon”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fi

Mer i ämnet