Sjuksköterskan fotade sina kollegor under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det akuta trycket på landets intensivvårdsavdelningar har minskat nu – det gäller också Södersjukhuset i Stockholm. Men för att inte glömma en mycket speciell vår och för att hylla sina arbetskamrater tog specialistsjuksköterskan Dana Yamini fram sin kamera. Under några hektiska veckor i april dokumenterade han vårdarbetet inifrån.

Dana Yamini är trött och ser framemot semester. Men när han berättar om sitt arbete som specialistsjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm ler han:

– Det här är en hyllning till mina arbetskamrater på SÖS för det är ett otroligt gäng, säger han .

Coronaviruset och kulturen

Däremot värjer han sig mot talet om ”hjältar” och menar att alla anställda inom vården bara gör sitt jobb:

– De verkliga hjältarna är alla människor som avstår från att umgås fast de vill, som inte hälsar på sina äldre släktingar, som håller avstånd, säger Dana Yamini.  

Aldrig varit med om liknande

Han har jobbat inom vården sen början av 80-talet men aldrig varit med om något som liknar vårens pandemi. Eftersom han också är utbildad fotograf föddes tanken att dokumentera arbetet inifrån. 

Under den här våren har han sett hur hela sjukhuset – alla avdelningar, alla yrkesgrupper – gått samman och gjort sitt yttersta för att rädda liv, hjälpa och trösta. Han talar med stolthet om engagemanget som finns och konstaterar att de svåra omständigheterna också byggt en stark gemenskap:  

– Vi ställer upp på varandra, vi stödjer varandra. Det här har gjort att vi kommit så mycket närmare varandra.

Se intervjun med Dana Yamini i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet