De är 12 kvinnor som syns och hörs i samhällsdebatten. Och de har alla tagit hot och hat för att de vågat ta plats. Här läser de själva hur de bemöts i mejl och kommentarsfält.

”Ska mörda dig när du minst anar det”

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäktshot, könsord och detaljerade beskrivningar av mordplaner. I veckans Uppdrag granskning berättar kända författare och journalister om flodvågen av sexistiska attacker.

Tidigare i år berättade vi om de hot som drabbat Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg när tidningen granskat högerextrema hatbloggar. Då berättade Linderborg att hon under en period inte kunde bo hemma på grund av alla hot.

Den sortens påhopp, könsord och rena mordhot har blivit ett normaltillstånd för många kvinnor som verkar i offentligheten. I veckans Uppdrag granskning gör man en unik granskning av situationen.

Författare som Maria Sveland, tv-journalister som SVT:s Karin Hübinette och skådespelare som Andrea Edwards – alla ställer de upp och berättar rakt upp och ned om hur de förföljts och hotats av män.

Mordhot och könsord

”Jag kommer att mörda dig när du minst anar det”, skriver en person till Maria Sveland. ”Du är utan konkurrens Sveriges absolut fulaste kvinna”, skriver någon till Jenny Alversjö på TV4. ”Din pryda jävla subba”, skriver någon annan till Titti Schultz, programledare på Rix FM. Listan kan göras lång.

Programmet sänds först imorgon, men redan nu har redaktionen lagt ut ett webbexklusivt klipp med detaljerade uppläsningar ur hotmejl. Du kan se det här ovanför. Vi vill varna för starka ord och våldsamma hotelser i inslaget.

Mer om morgondagens program hittar du på Uppdrag gransknings sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Näthat

Mer i ämnet