Skådespelarna Krister Henriksson, Maria Bonnevie och Lena Endre. Foto: Alexander Larsson Vierth, Tore Meek & Jessica Gow/TT

Dramaten-medarbetare stöttar Eirik Stubø i öppet brev: ”Vill ge en mer samlad bild”

Publicerad

Efter att flera anställda på Dramaten larmat om personalpolitiska problem riktades skarp kritik mot teaterns dåvarande vd Eirik Stubø som sedan avgick. I ett öppet brev i Expressen ger nu 46 tidigare kollegor sin bild av Stubø.
– Eirik Stubø är en stor konstnär och har gjort mycket gott för teatern och det har kommit lite i skymundan, säger skådespelaren Carl Magnus Dellow som är en del av Dramatens fasta ensemble.

Det var i samband med att SVT sände dokumentären Älska mig för den jag är om artisten Josefin Nilsson som det började storma kring teatern. Flera av Dramatens anställda vittnade om personalpolitiska problem och kritik riktades mot Dramatens dåvarande vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø.

Stöttar sin tidigare vd

Under en presskonferens i förra veckan meddelade Dramatens ledning att Eirik Stubø skulle lämna sin post. Men parallellt med den massiva kritiken träder också en annan bild av Eirik Stubø fram. I ett öppet brev i Expressen tackar 46 av hans tidigare kollegor honom för hans arbete på teatern.

”Tack, för att vi fått ta del av och bli en del av ditt konstnärsskap, för din genomtänkta modiga repertoar, för att publiken hittat till våra föreställningar, för att du befäste och stärkte Dramatens position på den internationella kartan”, står det i brevet.

Flertalet regissörer har undertecknat brevet, bland annat Sofia Jupither och Alexander Mörk-Eidem. Några av skådespelarna som skrivit under är Lena Endre, Stina Ekblad, Shanti Roney, Rebecka Hemse, Sten Ljunggren och Maria Bonnevie.

Hoppas ge en bredare bild

En av de som skrivit under brevet är skådespelaren Carl Magnus Dellow, fast anställd i ensemblen. Bakgrunden till brevet är att bilden av Eirik Stubø den senaste tiden har varit allt för ensidig.

– Eirik Stubø är en stor konstnär och har gjort mycket gott för teatern och det har kommit lite i skymundan. Därför tyckte vi att det skulle finnas en annan sida av honom som skulle visas. Det var därför vi skrev det här brevet. Jag hoppas att man får en mer samlad bild av Eirik Stubø, säger Carl Magnus Dellow till Kulturnyheterna.

”Kasta inte ut barnet med badvattnet”

Skådespelaren Krister Henriksson har också undertecknat brevet och delar Carl Magnus Dellows bild.

– Det är ett sätt att säga ”kasta inte ut barnet med badvattnet”. Det var ju idiotiskt det han gjorde med att återanställa personen som figurerar i Josefin Nilsson-dokumentären, det var fullständigt obegripligt. Så förtroendet för honom var ju förbrukat men inte hans konstnärliga förmåga, vi ville lyfta fram det positiva som han gjort, säger Krister Henriksson till Kulturnyheterna.

”Finns inga snabba lösningar”

Angående läget på Dramaten tycker Carl Magnus Dellow att styrelsen inte har skött sitt uppdrag och tillägger att det finns mycket kvar att göra.

– Det finns ett problem på det sättet att det inte finns några snabba, enkla lösningar. Man löser inte problemet bara genom att ta bort en människa. Det är andra saker som behöver göras på teatern och sådant som var på väg att göras också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer