Brian Dennehy spelade ofta polis eller privatdetektiv. Han blev 81 år gammal. Foto: TT

Skådespelaren Brian Dennehy död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske skådespelaren Brian Dennehy har gått bort vid 81 års ålder. Han dog i sitt hem av naturliga orsaker, rapporterar Deadline.

Som skådespelare utstrålade Brian Dennehy stor fysisk pondus, inte sällan i roller som polis, privatdetektiv eller andra brottsutredare, i filmer som ”Rambo – First blood”, ”Torpeden”, ”F/X – Dödlig effekt” och ”Silverado”.

”Han var helt enkelt en briljant skådespelare. Han var också Vietnamveteran och hjälpte mig väldigt mycket när jag skapade rollfiguren Rambo. Världen har mist en stor konstnär”, skriver Sylvester Stallone, som spelade mot Dennehy i ”First blood”, på Instagram.

En av hans mest kända roller var sannolikt i thrillern ”Misstänkt för mord” från 1990, där han spelade Harrison Fords chef. Dennehy lovordades av kritikerna för sina nyanser i skildringen av en hårt pressad man med dubbla lojaliteter.

Under sin långa karriär belönades han med en Golden Globe 2001 för sin roll som Willy Loman i en tv-filmatisering av Arthur Millers pjäs ”Death of a salesman” (”En handelsresandes död”). Dennehy mottog också två Tonys och sex Emmys för roller i populära tv-serier.

Mot slutet av sitt liv syntes han bland annat återkommande i tv-serien ”The blacklist”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.