Skådespelaren Christopher Plummer är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Christopher Plummer – känd för sin roll som kapten von Trapp i musikalen Sound of Music – har avlidit vid en ålder av 91 år, rapporterar Deadline Hollywood med hänvisning till Plummers familj.

Plummer är känd bland mycket annat för sin roll som den sjungande sjubarnsfadern kapten von Trapp i filmversionen av musikalen Sound of Music från 1965.

”Chris var en otrolig man som hyste en djup kärlek och respekt för sitt yrke, och tog sig an det med en fantastisk, klassisk stil och humor”, säger vännen och långvarige managern Lou Pitt i ett uttalande.

Född i Toronto i Kanada 1929 kom Christopher Plummers filmkarriär att sträcka sig över sju decennier. 2011 vann han både en Golden Globe och en Oscar för sin roll som den homosexuelle fadern Hal i Beginners, och blev då, 82 år gammal, den äldste skådespelaren någonsin att vinna en Oscar.

Star Trek, Malcolm X, The girl with the dragon tattoo

Efter många rollprestationer på scen gjorde Plummer sin filmdebut i regissören Sidney Lumets Född till stjärna (1958) och fick sitt stora genombrott när han som 36-åring spelade mot Julie Andrews i Sound of Music 1965.

Efter det har gjort filmroller som korrespondenten Rudyard Kilpling i Mannen som ville bli kung (1975), spelat Sherlock Holmes i En studie i skräck (1980), general Chang i Star Trek VI (1991), den rasistiska kaplanen Gill i Spike Lees Malcolm X (1992) och John Paul Getty i Ridley Scotts All the money in the world (2018) – där han 88 år gammal blev den äldsta någonsin att nomineras till en Oscar.

Även porträtt av kända historiska män blev med åren ett signum för Plummer: 1964 spelade han den romerska kejsaren Commodus i Romarrikets fall, liksom hertig Wellington i Waterloo från 1970, och Leo Tolstoj i The Last Station från 2009.

Plummer medverkade även i Hollywood-filmatiseringen av Stieg Larssons bok Män som hatar kvinnor, The girl with the dragon tattoo (2011), i rollen som industrimagnaten Henrik Vanger.

Christopher Plummer blev 91 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.