Valentina Cortese 1949 och 2007. Foto: AP/TT

Skådespelaren Valentina Cortese är död – blev 96 år

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska skådespelaren Valentina Cortese har gått bort vid 96 års ålder, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa. Cortese nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats i François Truffauts film Dag som natt (1973).

I Dag som natt (La nuit américaine) spelade Valentina Cortese en alkoholiserad diva. Filmen fick pris för bästa icke-engelskspråkiga film på Oscarsgalan 1974 och Valentina Cortese nominerades i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin rollinsats samma år, skriver Variety.

1949 spelade hon mot Orson Welles (Citizen Kane) i den amerikanska filmen Den svarta demonen. Hon har även spelat mot dåtidens stora stjärnor som Audrey Hepbrun, Humphrey Bogart och James Stewart.

Valentina Cortese föddes i Milano 1923 och debuterade som skådespelare 1940 och var en av de största kvinnliga skådespelarna i Italien under årtiondet. Hon fick sitt stora genombrott 1942 med La cena delle beffe av Alessandro Blasetti. 1949 spelade hon i den brittiska filmen The glass mountain och flyttade sedan till USA där hon var med i bland annat Tjuvarnas marknad (1949).

Väl tillbaka i Europa jobbade hon med några av de största regissörerna: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini och François Truffaut.

2017 kom dokumentärfilmen Diva! om hennes liv, som hade premiär på filmfestivalen i Venedig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.