Foto: TT

Skådisar får skäggtillstånd i Tadzjikistan

Publicerad

Skägg är en känslig historia i Tadzjikistan där det råder ett inofficiellt förbud mot ansiktsbehåring. Men nu har två skådespelare fått tillfälligt tillstånd att synas med skägg i offentligheten, rapporterar BBC.

Männen greps när de befann sig i staden Konibodom för att framföra sin pjäs, men fick sedan de förklarat sina rollfigurers håriga attribut ett särskilt tillstånd från polisen.

– Vi kan röra oss fritt i staden utan rädsla över att bära skägg, sade den ene skådespelaren, enligt det statliga tv-programmet Akhbor.

I ett försök att motverka radikalisering har tusentals personer tvångsrakats i Tadzjikistan. Därtill har många fler gripits på grund av sitt skägg de senaste åren. Myndigheterna skyllde först på lokal polis, men har sedan dess erkänt att förhoppningen är att motverka den religiösa extremism som man är rädd ska sprida sig från angränsande Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.