Musikjournalisten Hanna Fredin: ”Paparazzi-journalistiken har inte lika stor makt i dag”. Foto: TT

Musikjournalisten: ”Skandalerna hade inte varit lika stora i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring Janet Jacksons blottade bröstvårta nagelfars i en ny dokumentärfilm producerad av The New York Times.

Det är en av flera filmer den senaste tiden som försöker gå till botten med sexismen och misogynin mot 90-talets kvinnliga popstjärnor.

– Först flera år senare började man ta upp hur orättvis skuldfrågan blev, säger musikjournalisten Hanna Frelin.

Under helgen var det svensk premiär för The New York Times dokumentär Blottad: Skandalen som fällde Janet Jackson.

Filmen berättar historien om den så kallade Nipplegate: det drev som följde efter att Janet Jackson råkade blotta sin ena bröstvårta för 140 miljoner tv-tittare när artistkollegan Justin Timberlake rev av hennes korsett under ett uppträdande på Super Bowl 2004.

Händelsen blev ödesdiger för Janet Jackson.

– Det blev ramaskri. Programmet fick massor av anmälningar och Janet Jackson blev svartlistad från flera tv- och radiokanaler. Men Justin Timberlake kunde sitta och skratta bort det här. Först flera år senare började man ta upp hur orättvis skuldfrågan blev, säger Hanna Frelin, radioproducent som gjort en P3 Musikdokumentär om händelsen.

”Hade inte varit lika illa idag”

Dokumentärfilmen försöker reda ut varför Janet Jackson straffades så hårt. Just sexismen och misogynin mot kvinnorna i 90-talets popvärld, såsom Spice Girls och Britney Spears, har satts under lupp i flera dokumentärer det senaste året.

– Jag tror att det handlar om att samtalet kring jämställdhet har förändrats. Det har gått så pass lång tid att vi kan titta tillbaka på de här händelserna och verkligen se vad som hände. De här skandalerna hade inte blivit lika stora i dag, det hade inte varit lika illa.

Huvudpersonerna är inte med

Men att varken Janet Jackson eller Britney Spears medverkar i dokumentärerna om sig själva kan potentiellt vara problematiskt, säger Hanna Frelin.

– Det här är historier som är rätt traumatiska för dem som privatpersoner. Jag kan inte säga något om vad Janet Jackson kommer att säga efter den här filmen, men Britney Spears gick ju ut efter sin dokumentär och sa att det kändes fruktansvärt att de här händelserna drogs upp igen. Det blir fortfarande någon annans bild av dem som fömedlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.