Till vänster Jonas Wahlström, till höger Kodjo Akolor Foto: JANERIK HENRIKSSON / FREDRIK PERSSON / TT

Jonas Wahlström kritiseras för gaykommentar

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Wahlström sa i en radiosändning att homosexuella män i Stockholm besökte Skansen för att djurparkens nya nakenråttor liknar penisar. Kommentaren gick inte hem hos programledaren Kodjo Akolor som tyckte skämtet var opassande.

Jonas Wahlström, Skansenakvariets chef, gästade Morgonpasset i P3 för att prata om djurparkens nya nakenråttor, varpå programledarna kommenterade djurens likhet till penisar. Wahlström svarade då att ”Vi lanserade våra nakenråttor som vandrande penisar, varenda bög i hela Stockholm var ju här första veckan.”

Inte kul

Skämtet gick inte hem hos en av programledarna, Kodjo Akolor, som i sändningen vänligt men bestämt sa att kommentaren inte var riktigt okej. Akolors kritik fick i sin tur reaktioner av lyssnare, och radioprofilen utvecklade sig därför senare på Facebook: ”Okej så här är det, i dag så sa Jonas Wahlström ett jävligt opassande skämt om homosexuella. Som jag kände inte var ok och sa det. Detta resulterade i att vissa tycker att det var bra. Men som vanligt så är det alltid någon som måste dra pk-argumentet. Att vara pk är inte något dåligt. Det handlar helt enkelt om att man tar hänsyn till att människor är olika och att ord kan såra en människa”, skriver han.

Menade allvar

Jonas Wahlström å sin sida menar att kommentaren inte var något skämt.

– Det var inget skämt, det var ett faktum. De är lite skrynkliga, lagom stora, skära och hårlösa. Vi lanserade dem så, gaytidningen QX gjorde stort reportage och många kom och tyckte det var kul, säger han till Nöjesbladet.

Wahlström säger vidare att han inte fick några reaktioner på kommentaren av lyssnare.

– Däremot har det kommit flera personer och frågat ”var är penisråttorna” efter att ha hört det i morse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.