Foto: Helena Tossavainen/SVT.

TV: Skräckartad Woyzeck går bortom civilisationen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det premiär för en blodig tolkning av den klassiska pjäsen ”Woyzeck”.

I en skräckuppsättning av ”Woyzeck” på Dramaten i Stockholm blir offer till förövare när titelrollens Woyzeck slår tillbaka mot omgivningen.

Det är en minst sagt blodig historia som utspelar sig på botten av en metallfärgad ramp på stora scenen.

– Det är ett instängt rum som, jag, Woyzeck, befinner mig i. Jag står här nere och kommer inte upp, kommer inte här ifrån, säger Erik Ehn som spelar föreställningens huvudroll.

Pjäs som gjord för samtiden

I pjäsen blir den fattige Woyzeck bedragen av kvinnan han älskar. Hans misshandlas och utnyttjas i ett medicinskt experiment där han bara får äta ärtor. Men pjäsen är som gjord för dagens samhälle tycker regissören Michael Thalheimer.

– Jag försöker visa på ett verkligt radikalt och brutalt samhällssystem. Och vi ställer oss frågan: har Woyzeck någonsin rätt att slå tillbaka? Mitt mål är att den framtidsvisionen ska skrämma dagens publik, säger Michael Thalheimer.

”Raseriet är kärnan”

I uppsättningen slår Woyzeck tillbaka mot omgivningen.

– Det är ju ett raseri som är kärnan i berättelsen, säger Rebecka Hemse som spelar Woyzecks hustru Marie.

– Och  det raseriet tycker jag att man ser dagligen, till och med i den här lilla staden, Stockholm.

– Vi lever i en värld och vi vet om att vi lever på andras bekostnad. Vi vet att folk att folk dör för att vi ska kunna köpa billiga kläder till exempel, säger Erik Ehn.

Så varför behövs så mycket blod på scen?

– Teater börjar ju ofta där det tillåtna tar slut. Efter det civiliserade. Det finns ju någonting lockande och skrämmande i det att få hälsa på där vi inte får vara så ofta om vi ska fungera tillsammans i en vardag, säger Rebecka Hemse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.