Skulptören Veronica Ryan får Turnerpriset

Publicerad

Skulptören Veronica Ryan tilldelas 2022 års Turnerpris, rapporterar The Guardian. Priset är Storbritanniens mest prestigefulla utmärkelse för samtida konst.

66-åriga Veronica Ryan är den äldsta personen att tilldelas priset, som länge hade en begränsning i att endast konstnärer under 50 år kunde nomineras.

Hon prisas bland annat för en permanent installation i östra London för att hedra den så kallade Windrush-generationen, en benämning för de personer som efter andra världskriget immigrerade till Storbritannien från brittiska kolonier i Karibien. Då utgjorde de en efterfrågad arbetskraft, men 70 år senare blossade en skandal upp efter att många felaktigt stämplats som illegala invandrare.

Ryan är själv född på Montserrat, ett brittisk territorium i Karibien. Juryn lyfter i sin nominering fram det ”poetiska och personliga sätt” som Ryan ”utvecklar skulpteringens språk”.

Turnerpriset, döpt efter mästermålaren William Turner, delas ut i regi av konstmuseet Tate Britain sedan 1984. Vinnaren får även 25 000 pund, motsvarande ungefär 315 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.