Verket Ice watch är uppställt utanför Tate Modern i London. Foto: AFP/TT

Smältande isklocka varnar för klimathotet

Uppdaterad
Publicerad

Tjugofyra grönländska isblock har installerats utanför det moderna museet Tate Modern i London. Bakom det smältande konstprojektet står den uppmärksammade isländsk-danska konstnären Olafur Eliasson.

Syftet med verket Ice watch är att på nytt uppmärksamma den globala uppvärmningen på ett mer konkret sätt. Besökare och förbipasserande kan se isen smälta i realtid, och verket är en uppföljare till Ice watch Paris – där Eliasson tillsammans med klimatforskare byggde en smältande klocka i Paris inför ett internationellt klimatmöte.

Alla isblock har fångats upp ur havet efter att ha brutits loss från isflak. Isen knäpper och knakar från inkapslade luftbubblor, och medskaparen och geologen Minik Rosing säger att luften är omkring 10 000 år, och gammal innehåller hälften så mycket koldioxid som luften utanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.