Arenaboomen sågas i folktomt Globen

När konstnärskollektivet ”Ett rum med utsikt” dansar står Globen tomt. De tre dansarna uppträder utklädda till Stockholms stora arenor framför 16 000 tomma stolar. Föreställningen ”Vita elefanter” är en kritik mot arenakulturen.

Dansföreställningen ”Vita elefanter” syftar på den ekonomiska termen med samma namn. En vit elefant är något värdefullt och eftertraktat, som samtidigt är extremt kostsamt och svårtskött. Vår tids vita elefanter är enligt ”Ett rum med utsikt” de stora arenorna. De byggs världen runt för stora evenemang och stora summor pengar, men är svåra att fylla med aktivitet och blir dyra i drift.

Iklädda kostymer föreställande Globen, Stockholmsarenan och Hovet vill ”Ett rum med utsikt” ifrågasätta arenorna, vår tids skrytbyggen, och den kultur som visas upp där.

– Vad är det som gör att vi behöver så här många arenor, vad är det för typ av kultur vi fyller de här rummen med? Det är väldigt viktigt att diskutera, säger Eva Arnqvist från ”Ett rum med utsikt”.

Reporter: Sindra Grahn

Foto: Don Titelman

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer