Wiehe slutar turnera ”Kroppen börjar säga ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

I vår ger sig Mikael Wiehe ut på sin allra sista stora turné. Hur många konserter han gjort sedan debuten på 60-talet krävs det kvantdatorer för att räkna ut, men nu påstår han att det är slut: 

-Kroppen börjar säga ifrån, så jag tycker det är bättre att lägga av nåt år för tidigt, snarare än för sent, säger Mikael Wiehe.  

I TV-arkivet hittar vi Wiehes debut i rutan; en konsert med Hoola Bandoola Band, strax innan genombrottet 1972. Programmet är inspelat denna vecka, för precis 50 år sedan.  

– Fantastiskt! Men oj, vad jag ser sammanbiten ut, säger Wiehe, när han ser sig själv presentera den första låten.  

Vid den här tiden arbetade han som svensklärare för nyanlända, men redan 1973 bestämde han sig för att satsa på musiken. 

Reviderat till 85 år

Med hjälp av hitlåtarna Titanic och Flickan och kråkan blev soloartisten Mikael Wiehe en av Sveriges största artister, och hans samarbeten med Björn Afzelius har sålt som smör. Men nu skönjer han slutet.  

– Jag har alltid tänkt att jag ska bli 75 år, på senare tid har jag tajmat tandkrämen, så den ska räcka lagom tills jag blir 75, skrattar han. Men nu har jag fyllt det, och jag lever!, så nu har jag reviderat det till 85 år. 

Trögare med komponerandet

Sångskrivandet går trögare med åren; teman och rim börjar kännas använda, men ibland glimmar det till:  

– Bara den här veckan har det dykt upp två, tre intressanta sångidéer, så – det kommer mera!  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.