Snowden kan vinna människorättspris

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden har nominerats till Sakharovpriset.

Europaparlamentets röd-gröna block har nominerat den före detta NSA-anställda Edward Snowden till priset, rapporterar danska Journalisten.

Han nomineras med motiveringen att han ”publicerade omfattande hemligstämplat material om massövervakning av kommunikation. Genom sin handling har herr Snowden avslöjat dessa spionprograms systematiska och utbredda brott mot grundläggande rättigheter, särskilt yttrandefrihet och personlig integritet”.

I nomineringen trycker man också på att Edward Snowdens avslöjanden har utlöst en global debatt i ämnet.

Sacharovpriset för tankefrihet

Sacharovpriset har delats ut sedan 1988. Priset ges till personer eller grupper som gjort särskilda insatser mot intolerans, fanatism och förtryck.

Ytterligare nominerade 2013 är journalisterna Reeyot Alemu och Eskinder Nege som har dömts för att ha kritiserat regeringen i hemlandet Etiopien och för terrorism. De sitter fängslade i Kalityfängelset i Etiopien, samma fängelse som Martin Schibbye och Johan Persson hölls fångna i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet