Alesia Lucas har kommit från USA för att bevaka Eurovision: ”Mina vänner undrar vad jag håller på med”. Foto: Pär Källman/SVT

USA-bloggaren om ESC: ”Som en blandning av Idol och OS – fast bättre!”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka drar Eurovision-cirkusen igång på allvar. Men redan nu är flera utländska fans och journalister på plats i Stockholm. – Det är som en blandning av Idol och OS, fast bättre! säger amerikanska Alesia Lucas, som bloggar om Eurovision Song Contest.

I Kungsträdgården invigs i morgon ”Eurovision-village” och framför Kungliga slottet står ett gigantiskt partytält där fans ska kunna mötas under Eurovision-veckan.

Förra året sågs finalen av omkring 200 miljoner människor och tävlingen sprids runt världen. Sedan tidigare visas Eurovision både i Australien och i Kina och i år visas tävlingarna även i USA.

– Tävlingarna kommer visas på tv-kanalen Logo, det är stort, säger bloggerskan Alesia Lucas från Washington DC, som skriver för Eurovision-sajten ESC+.

Hon är en av de fans som redan en vecka innan semi-finalerna drar igång är på plats i Stockholm.

– Nu har intresset för Eurovision väckts i USA tack vare sociala medier. Många av mina vänner frågar sig ”vad är det där Eurovision som har trendat på twitter i tre dagar nu?”, så jag tror att intresset är stort, säger hon till SVT Nyheter.

”Mina vänner kliar sig i huvudet”

Men vad gör du här redan – tävlingarna börjar ju inte förrän nästa vecka?

– Just nu är det repititioner, så då får man en försmak av vad som kommer hända i finalerna. Jag har precis anlänt och bara pratat med andra fans och journalister, men jag hoppas att få träffa några av de tävlande också.

Vad säger dina kompisar om att du åker hit?

– Mina vänner kliar sig i huvudet och frågar sig ”du ska alltså till Sverige på någon musiktävling...? Vad är det för något?”. Och då berättar jag att det som en blandning av Idol och OS – fast bättre!

Längtat till Stockholm – i 40 år

Blair Martin, radiojournalist från queer radio Brisbane i Australien, är också ett stort Eurovision-fan. Han berättar för SVT Nyheter att han har längtat efter att få besöka Stockholm i 40 år. Han kallar det en dröm som nu besannas att äntligen få besöka staden och rapportera om tävlingarna härifrån.

– Intresset är stort i Australien. Vi har sett på Eurovision i över 30 år och förra året fick vi vara med och tävla för första gången och i år är vi med igen, säger han.

”Vi älskar fester!”

Men är det inte konstigt att Australien är med i en europeisk tävling?

– Australien har stor anknytning till Europa. Min familj till exempel kom från Tyskland och Irland. Många australiensare kommer från någon av de 42 länder som tävlar. Så, varför inte? Det är en fest och vi älskar fester!

Så skulle även USA och Kina kunna vara med i framtiden, enligt dig?

– Jag tror att länderna måste ha någon koppling till Europa och även kunna stå för Eurovisions ideal. I Australien har vi visat tävlingarna länge och det finns många fans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2016

Mer i ämnet