Somalias journalister lever farligt

Publicerad

Förra året dödades tio reportrar bara i huvudstaden Mogadishu. Fyra av dem kom från en och samma radiostation, Radio Shabelle. SVT:s korrespondent har varit där.

Radio Shabelle är en av de mest populära radiostationerna i Somalia. Enligt kanalen själva har de uppemot 3 miljoner lyssnare. Sedan radiostationen startades för tio år sedan har tio av Shabelles reportrar mördats. Så sent som den 18 januari dödades kanalens medarbetare Abdihared Osman Aden. När det skedde lovade Somalias nya president Hassan Sheikh Mohammed att sätta upp en specialstyrka för att gripa de som ligger bakom morden.

-De säger alltid att de ska undersöka morden men gör ingenting. Det har bara skett ett gripande men den nationella säkerhetstjänsten släppte fallet utan att väcka något åtal, säger radiostationens redaktionschef Abdi Ud.

Regeringen kan ligga bakom morden

Redaktionschefen Abdi Ud tror att den militanta islamiska organisationen Al-Shabab ligger bakom morden. Radio Shabelle bekvakar ofta kriget mot Al-Shabab och deras bild av händelserna krockar ofta med bilden som ges av de radiostationer som Al-Shabab kontrollerar. Men deras hårda bevakning av korruptionen inom regeringen kan också vara ett motiv.

-Jag tror absolut att det kan vara så eftersom det här området kontrolleras av regeringsstyrkorna och de som dödade våra kollegor var klädda i regeringsuniformer, säger redaktionschefen Abdi Ud.

Bor på redaktionen

Journalisterna bor på radiostationen på grund av hotbilden som finns mot dem. De rör sig så lite som möjligt utanför Radio Shabelles murar och går aldrig ut när det är mörkt.

-Vi är rädda eftersom många journalister har dödats men ingen av oss kan tänka sig att sluta på Shabelle, säger journalisten Hamdi Ali Ahmed som jobbat på radiostationen i fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play