Somalias journalister lever farligt

Publicerad

Förra året dödades tio reportrar bara i huvudstaden Mogadishu. Fyra av dem kom från en och samma radiostation, Radio Shabelle. SVT:s korrespondent har varit där.

Radio Shabelleär en av de mest populära radiostationerna i Somalia. Enligt kanalen själva harde uppemot 3 miljoner lyssnare. Sedanradiostationen startades för tio år sedan har tio av Shabelles reportrar mördats. Så sent som den 18 januari dödades kanalensmedarbetare Abdihared Osman Aden. När det skedde lovade Somalias nya presidentHassan Sheikh Mohammed att sätta upp en specialstyrka för att gripa de somligger bakom morden.

-De säger alltid att de skaundersöka morden men gör ingenting. Det har bara skett ett gripande men den nationellasäkerhetstjänsten släppte fallet utan att väcka något åtal, säger radiostationensredaktionschef Abdi Ud.

Regeringen kan ligga bakom morden

Redaktionschefen Abdi Ud tror att den militantaislamiska organisationen Al-Shabab ligger bakom morden. Radio Shabelle bekvakarofta kriget mot Al-Shabab och deras bild av händelserna krockar ofta med bilden som ges av de radiostationer som Al-Shabab kontrollerar. Men deras hårda bevakning avkorruptionen inom regeringen kan också vara ett motiv.

-Jag tror absolut att det kanvara så eftersom det här området kontrolleras av regeringsstyrkorna och de somdödade våra kollegor var klädda i regeringsuniformer, säger redaktionschefenAbdi Ud.

Bor på redaktionen

Journalisterna bor påradiostationen på grund av hotbilden som finns mot dem. De rör sig så lite som möjligtutanför Radio Shabelles murar och går aldrig ut när det är mörkt.

-Vi är rädda eftersom mångajournalister har dödats men ingen av oss kan tänka sig att sluta på Shabelle,säger journalisten Hamdi Ali Ahmed som jobbat på radiostationen i fem år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.