Speljournalisten Paula Manrique tog initiativ till uppropet #vispelarintemed

Speljournalisten Paula Manrique: ”De smetade bajs på min dörr”

Speljournalisten Paula Manrique tröttnade på att bli trakasserad och hotad bara för att hon som kvinna jobbar i spelbranschen och tog tillsammans med Tekniska museet initiativet till #vispelarintemed.

– De har ringt mig mitt i natten och skrikit i luren. De har kommit hem till mig och smetat bajs på min dörr. De har skickat döda djur med posten. Jag har fått hot om allt från att jag ska våldtas och dödas till att jag är ful och äcklig, säger speljournalisten Paula Manrique alias ”Fenjima”.

Hon berättar att det var väldigt tufft när hon var ny som speljournalist.

– Jag mådde jättedåligt jättelänge, men efter ett tag när jag började höra hur det var för andra kollegor, då insåg jag rätt snabbt att jag inte var den enda, säger hon.

Många kvinnor lämnar branschen

Många kvinnor har lämnat spelbranschen på grund av trakasserier och Paula Manrique tycker att människor behöver få veta hur det fungerar i branschen och bland spelare idag.

– Det finns föräldrar vars barn sitter och spelar helt själva i sina rum utan att föräldrarna vet vad de kan vara delaktiga i eller vad de kan bli utsatta för, säger hon.

Flera kvinnliga spelare vittnar om att de har slutat att spela eller döljer att de är kvinnor för att slippa bli sexuellt trakasserade.

– Det är allt från våldtäktshot till: ”ska du inte streama och visa brösten, så kan du tjäna mer pengar”. ”Bevisa att du är tjej, ta av dig byxorna”, säger spelaren Kimberly Åhage.

Mansdominerad värld

Hon tror att de sexuella trakasserierna beror på att spelvärlden är så mansdominerad och tävlingsinriktad.

– Man ska vara hård och det lättaste sättet att bevisa sig är att använda härskarteknik, säger hon.

Men nu kräver kvinnorna bakom #vispelarintemed förändring.

– Det man skulle kunna göra är att införa nolltolerans, säger Paula Manrique.

– Och framförallt så behöver de killar som vågar säga nej också säga nej till andra killar, säger Kimberly Åhage.

Berättelserna i #vispelarintemed ställs ut på Tekniska museet i Stockholm den 21 mars.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer