Pianist. Arkivbild. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Vänersborgs spetsutbildning inom klassisk musik läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen 2020 läggs de estetiska gymnasieprogrammen i Vänersborg ned. Ett av de program som försvinner är den riksrekryterande spetsutbildningen inom kammar-, orkester- och körmusik. Orsaken är en utsatt ekonomisk situation, menar Kunskapsförbundet Väst.

De elever som påbörjat de berörda utbildningarna kommer dock få fullfölja sin studieperiod, meddelar Kunskapsförbundet Väst som driver Birger Sjöberggymnasiet. Men från och med 2020 kommer inga nya elever tas in på utbildningarna.

–  Det här är en anpassning till ett nytt ekonomiskt läge, säger Maud Bengtsson (S), ordförande vid Kunskapsförbundets sektion till Kulturnyheterna.

Beslutet som är en del av Kunskapförbundets sparpaket innebär att det inte kommer finnas några estetiska gymnasieutbildningar kvar i staden inom loppet av några par år. Elever som vill läsa estetiska programmet på gymnasiet får vända sig till gymnasieskolor i angränsande län, som Trollhättan eller Göteborg, betonar Kunskapsförbundets ordförande Maud Bengtsson (S).

Den riksrekryterande spetsutbildningen vid Birger Sjöbergsgymnasiet inom det estetiska programmet är i sig inte riksunik i Sverige, men samtidigt är antalet liknande utbildningar få.

”Beklagar verkligen”

Maud Bengtsson beklagar beslutet att spetsutbildningen i Vänersborg, som flera personer som nu jobbar som yrkesmusiker har gått, nu läggs ned helt till hösten 2020. Om det kommer gå att starta utbildningen på nytt vid ett senare tillfälle vill hon i dagsläget inte uttala sig om.

– Det är jättetråkigt och vi beklagar verkligen nedläggningen. Jag hade gärna sett att vi behållit de här utbildningarna för de är naturligtvis värdefulla både för Vänersborg som kommun och för de elever som går på utbildningen. Men det ekonomiska läget tillåter inte att vi bedriver utbildningen just nu, säger hon.

Måste spara 30 miljoner

Beslutet att lägga ned utbildningarna, som även omfattar ett antal andra gymnasieprogram, är en sparåtgärd från Kunskapsförbundet Väst. Sammanlagt väntas åtgärderna spara runt 15 miljoner kronor. Utöver utbildningarna som läggs ned kommer besparingar även att beröra skolans skolbibliotek.

Den sammanlagda summan som Kunskapsförbundet Väst vill spara är 30 miljoner kronor.

– Det är inte för att det är dåliga utbildningar som vi lägger ned, tvärtom. Men det är där vi kan göra besparingar, säger Maud Bengtsson. 

Musiklärare: ”Katastrofalt”

Anna Bornander är musiklärare vid både musikskolan i Vänersborg och Birger Sjöberggymnasiet. Hon menar att om spetsutbildningen och det allmänna estetprogrammet läggs ned försvinner också en viktig del i Vänersborgs kultur- och musikliv.

– Jag tror att för hela musiklivet i Vänersborg är detta katastrofalt. Vänersborg profilerar sig som en musikstad och ungdomarna är duktiga här. Vi är en liten stad som håller samma höga standard som storstäderna och det är något vi är väldigt stolta över. Men finns det ingen utbildning så blir det svårt att upprätthålla, säger hon och fortsätter: 

– Många av de här eleverna går vidare i det fria musiklivet som yrkesmusiker, i musikkårer eller i amatörgrupper. Det finns ingen framtid utan det här programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.