Känsligt. Foto: Disney/AP/Reuters/HBO/TT

Forskare: Spoilers kan höja filmupplevelsen

Publicerad

Efter avslutningen av Game of thrones blev spoilerdebatten mer aktuell än någonsin. Filmskapare vädjar till sina fans att hålla avgörande händelser för sig själva, och det utbryter raseri när recensenterna avslöjar för mycket. Men forskning visar på att spoilers kan höja upplevelsen.

När ett nytt avsnitt släppts av favoritserien väljer många att undvika sociala medier, och recensenter måste vara noga med att skriva ”spoiler alert” inför en recession. Allt för att inte förstöra, eller spoila, upplevelsen för någon. Greta Thurfjell, krönikör och reporter på Dagens Nyheter, är en av dem som märkt av spoilerhysterin, något hon själv kallar för spoilerfobi.

– Jag måste ofta måste anpassa mig ganska mycket efter det. Men jag förstår problematiken att det finns dem som inte vill veta på förhand vad som händer, men då är det fritt fram att inte läsa det jag skrivit.

Det är inte bara fansen som fruktar spoilers. Innan premiären av Avengers: Infinity war gick regissörerna ut med en vädjan till publiken att inte avslöja något, en trend som även filmskaparen Quentin Tarantino hoppar på i ett brev som publicerades på Twitter.

”Jag ber er att inte avslöja något”, skriver Tarantino till Cannes-publiken. Foto: Twitter

Bra med spoilers

Men forskning visar på att spoilers faktiskt kan vara positivt för upplevelsen. Psykologiprofessorerna Nicholas Christenfeld och Jonathan Leavitt undersökte detta genom att låta en grupp deltagare ta del av olika berättelsetyper utan att veta något om dem, medan den andra gruppen fick dramaturgin spoilad.

– De som som hade fått handlingen avslöjad tyckte mer om berättelsen. Alltså fördärvas inte berättelsen av en spoiler, upplevelsen förhöjs snarare, säger Nicholas Christenfeld.

Andra forskare har kommit fram till motsatsen, men merparten har fått ett resultat som visar på att den varken höjer eller försämrar tittarupplevelsen.

Moa Herngren, en av manusförfattarna av Bonusfamiljen, känner också en nervositet kring spoilers.

– Om man har byggt upp till en överraskning, som det har varit lite i den senaste säsongen av Bonusfamiljen, vill man ju hålla det hemligt. Det finns en tjusning och en spänning som är förlorad efter man har sett det. Det tycker jag är taskigt att bli snuvad på, säger Moa Herngren.

Men Greta Thurfjell, som fått många arga mejl om att hon förstört upplevelsen för dem, menar på att överraskningen inte är allt.

– Det finns många andra saker man kan bli av kultur än just överraskad. Det kanske man ska utforska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer