Foto: Christine Olsson/TT

Spotify försökte hindra forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt forskningsteam som undersökt musiktjänsten Spotify har mötts av motstånd från företaget. I ett mail till Vetenskapsrådet uppmanar de myndigheten till att ”agera resolut” mot forskningen. Något som forskarna menar hotar fri forskning.

Forskningsgruppen som tillhör Umeå Universitet har under flera år i projektet ”Streaming heritage” kartlagt musikströmningstjänsten Spotifys algoritmer genom att undersöka hur lyssnarvanor påverkar det som syns i tjänsten.

Något som Spotify i ett mail till Vetenskapsrådet reagerat på. De skriver att de hoppas att Vetenskapsrådet ”agerar resolut i syfte att säkerställa att oredliga eller villkorsstridiga metoder upphör omedelbart”, rapporterar Computer Sweden. Spotify kontaktade även forskningsgruppen och ifrågasatte de använda metoderna.

Enligt Computer Sweden har forskningsgruppen stundtals medvetet töjt på Spotifys användarvillkor för att kunna möjliggöra sin forskning och det är detta som ska vara bakgrunden till Spotifys reaktion.

Hot mot fri forskning

Forskningsgruppens projektledare Pelle Snickars säger till Computer Sweden att han ser Spotifys handlande som ett hot mot fri forskning.

Vetenskapsrådet, den statliga myndighet som ansvarar för utdelning av forskningsanslag, har sedermera tolkat Spotifys oro som en önskan att forskningsbidrag skall dras in. Något som de i dagarna beslutade att inte göra och avslutade därmed ärendet.

”Vetenskapsrådet har prövat om det föreligger sådant brott mot vetenskapsrådets villkor för forskningsbidraget att det finns grund för att avbryta fortsatt utbetalning av bidraget”, skriver de.

Samtidigt menar Spotify själva att det hela handlar om en ”felaktig tolkning” och kommunikationschefen Sophie Grand skriver till Computer Sweden att de ”inte uppmanat Vetenskapsrådet att dra in bidrag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.