Sveriges Radio klipper nu bort frågan ur den arkiverade sändningen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

SR ber om ursäkt efter fråga om ”judars ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Flera chefer inom Sveriges Radio ber nu om ursäkt efter en intervju med Israels ambassadör.

Sveriges Radio bad på tisdagskvällen ”oförblommerat” om ursäkt för en fråga som ställdes i samhällsprogrammet Studio Ett samma dag. Frågan – som upprepades – ställdes till Israels ambassadör Isaac Bachmann och gällde om judarna hade något eget ansvar för den växande ”antisemitismen”.

”Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp”, skriver tre SR-chefer på företagets hemsida.

Klipps bort

SR väljer också att klippa bort avsnittet från repriserna och från sändningsarkivet efter man inte ”vill bidra till att formuleringen får vidare spridning”.

Även internationell press har noterat SR-ursäkten och nyhetsbyrån AFP uppmärksammar i sin artikel om historien samtidigt att relationen mellan Israel och Sverige är ”spänd på grund av den svenska riksdagens beslut att erkänna Palestina”.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet