Radiohusets huvudentré i Stockholm Foto: TT

SR-medarbetare i upprop mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare på Sveriges Radio riktar stark kritik mot rasism och dålig representation på företaget. Ett upprop undertecknat av 39 medarbetare ställer ett antal krav på ledningen.

– Vi har inte fått konkret gehör än, säger Palmira Koukkari Mbenga, journalist på P3 Nyheter och initiativtagare till uppropet.

Under uppropet Vems SR? skriver nuvarande och tidigare medarbetare på Sveriges Radio om erfarenheter av rasism i jobbet. Det handlar enligt de undertecknade både om arbetsmiljö, representation och hur det påverkar vilka perspektiv som lyfts fram i rapporteringen. 

– Jag har jobbat på P3 i sju år och det har i stort sett alltid sett ut så här, säger Palmira Koukkari Mbenga.

Hon är en av initiativtagarna till uppropet. Att det kommer just nu beror till stor del på Black lives matter-rörelsen som på nytt drog över världen under sommaren. 

– Vi upplevde inte att det uppfattades som en stor eller viktig fråga. Utanför jobbet var det allt jag och mina vänner pratade om, och vi gjorde det i en svensk kontext. På jobbet var den svenska rasismen inte alls lika akut som till exempel metoo-rörelsen var, säger Palmira Koukkari Mbenga.

Påverkar nyhetsvärderingen

Det handlar också om hur nyhetsredaktionerna på Sveriges Radio definierar en händelse som berör Sverige och svenskar. 

– När någonting händer i ett land som har en stor diaspora i Sverige, betraktas det ändå oftast som en utrikesnyhet – inte någonting som angår befolkningen här, säger Palmira Koukkari Mbenga.

Av de 39 medarbetare som har undertecknat uppropet är 21 anonyma.

– Folk som inte har en säker anställning är rädda att det ska påverka deras möjligheter att få vara kvar på företaget. Och att få andra jobb i branschen i framtiden. Det handlar också om en rädsla för att utsättas för hat och hot, säger Palmira Koukkari Mbenga.

Cilla Benkö: Det förs diskussioner

Undertecknarna av uppropet ställer ett antal krav på Sveriges Radios ledning. Bland annat vill de se en genomlysning av antalet anställda med utländsk och utomeuropeisk bakgrund, en lönerevision för att få syn på oskäliga skillnader och en mer diversifierad ledning på företaget. Enligt Koukkari Mbenga har ledningen ännu inte gett något konkret svar på kraven.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att hon tar innehållet i uppropet på största allvar, men att hon inte delar bilden av ”att Sveriges Radio är ett rasistiskt företag med rasistiska medarbetare”. Under dagen har Benkö haft möten med initiativtagarna till uppropet.

”Det har också förts diskussioner och samtal på de redaktioner och i de grupper där de (undertecknade reds. anm.) arbetar. Diskussioner som jag hör har varit konstruktiva och bra”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.