SR öppnar för externa produktioner

Publicerad

70 procent av Sveriges Radios underhållningsprogram ska i framtiden produceras av frilansare och externa bolag, enligt ett nytt förslag från SR-chefen Peter Örn. En mindre del av nyhetsproduktionen läggs ut på entreprenad.

Förslag och idéskisser har duggat tätt från radiohuset på Gärdet i Stockholm de senaste åren. Ända fram till december var inriktningen att radion skulle digitaliseras, men efter regeringens nej till fortsatta satsningar på dab-radio blev många av förslagen oanvändbara.

För ett år sedan beslutade dock SR-styrelsen att en kvarts miljard kronor årligen ska frigöras för programproduktion och inte minst extern sådan. Satsningen ska till större delen finansieras genom en personalminskning på 400 personer som ska vara genomförd 2010.

På torsdagen gav Peter Örn personalen ett nytt förslag om hur den externa produktionen kan komma att se ut. Bland annat ska 70 procent av underhållningsprogrammen, 40 procent av kulturprogrammen, 30 procent av aktualitets- och samhällsprogrammen och 25 procent av sporten externproduceras.

Fem procent av nyhetsproduktionen läggs ut externt. I praktiken handlar det om ett antal stringer- och researchtjänster.

Örn presenterade också två förslag om fördelningen av produktionen inom företaget. I det ena delas landet in i sex-åtta produktionsområden med gemensam administration och teknik. I det andra finns tio huvudorter för all riksproduktion och utsändning. I båda förslagen behålls dagens 26 lokala kanaler.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer