Nytt konstprojekt får hård kritik: Usla villkor

Uppdaterad
Publicerad

Många av Stockholms skyltfönster gapar tomma under pandemin. Stadsdelsförvaltningen i Norrmalm ska därför fylla skyltfönstren med konst, till exempel muralmålningar. Men arvodet är långt under standard, vilket väcker hård kritik.

– Det sticker i ögonen att det är så dåliga ersättningar när alla vet att branschen är otroligt hårt utsatt. Många är desperata nu efter att få inkomst och kanske hoppar på en sådan här sak fast det är usla villkor, säger Sara Edström, ordförande på konstnärernas riksorganisation.

Konstprojektet på Serges torg i Stockholm är initierat av Norrmalms stadsdelsförvaltning men är ett brett samarbete. I samarbetet ingår både offentliga och privata aktörer, som Kulturhuset Stadsteatern, trafikkontoret och några av Sveriges största fastighetsbolag.

Ändå ligger konstnärernas löner långt under standard, enligt Konstnärernas riksorganisation. Konstnärerna får 5000 kr på faktura för arbetet – som ofta kräver långa förberedelser.

– Det kan jämföras med en stor konstutställning. Den är öppen dygnet runt med jättemycket folk som ser, mitt i Stockholm. Åtminstone 30 000 ska man ha för arbetet, sedan ska man ha så kallad utställningsersättning för att verken visas under en viss tid för publiken, säger Sara Edström.

Stadsdelsförvaltningen: Är ett dagsarvode

Bild -och formkonstnärer tjänar sämst av alla kulturarbetare. Och det är inte ovanligt att arvodena är långt under vad som rekommenderas, enligt Konstnärernas riksorganisation.

Hur tänkte ni när ni satte arvodet till 5000 kronor på faktura?

– Idén kommer från Helsingborgs city som gjort samma sak, så vi tog samma arvode som de har. Tanken är att det ska målas på en dag, så det är ett dagsarvode, säger Maria Stigle, platssamverkan Sergels torg.

Enligt henne saknar aktörerna bakom projektet förutsättningar för att ge konstnärerna den ersättning som KRO rekommenderar. De ska dock titta närmare på kritiken och utvärdera projektet.

Hör mer om konstprojektet i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.