Göteborgs stadsbibliotek. Foto: Pressbild

JO utreder anmälan mot Göteborgs stadsbibliotek

Uppdaterad
Publicerad
Enligt anmälan har biblioteket utan grund valt att stoppa en föreläsning efter påtryckningar.  

En ideell förening hyrde i slutet av sommaren en sal hos stadsbiblioteket i Göteborg för att genomföra en föreläsning med Karl Olov Arnstberg, pensionerad professor i etnologi.

Professorns föreläsning skulle utgå från två böcker han gett ut, ”Invandring och mörkläggning”, del 1 och del 2. Två böcker där Arnstberg bland annat skriver om romer, texter som kritiker uppfattat vara rasistiska.

Ställdes in med kort varsel

Efter att protester väckts valde biblioteket att kort inpå föreläsningens bokade datum säga upp hyresavtalet med föreningen. Motiveringen till beslutet var att ”den samlade bilden av arrangemangets karaktär leder till bedömningen att ordningsstörning kan förekomma vid arrangemanget”.

Föreningen anmälde uppsägningen som de menar var grundlös. De anklagar stadsbiblioteket för att ha agerat diskriminerande och för att ha inskränkt yttrandefriheten.

Kulturnämnden ska svara

Kulturnämnden i Göteborg har nu fram till i början av nästa år att utforma ett remissvar för att redogöra för det inträffade och deras bedömning av beslutet kring den stoppade föreläsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer