Stina Oscarson och Stockholms stadsmuseum. Foto: Erik Mårtensson/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Stadsmuseet efter kritiken: ”Borde ha stått på oss”

Publicerad

Författarna vägrade vara med om Stina Oscarson skulle leda samtalet – då avbokade Stadsmuseet Oscarson. ”Väldigt fegt”, tycker Oscarson, men författaren Martin Ericsson håller inte med.

– I en demokrati får man säga och tycka vad man vill, däremot är det ingen mänsklig rättighet för just Stina Oscarson att få alla gig hon pekar på.

Den bråkiga staden: Ungdomsupplopp och ungdomspolitik i efterkrigstidens Stockholm. Så heter boken som historikerna Andrés Brink Pinto och Martin Ericsson skrivit tillsammans. Stadsmuseet i Stockholm bjöd in dem tillsammans med författare till liknande böcker för ett panelsamtal om ungdomsupplopp genom tiderna.

Men när Andrés Brink Pinto och Martin Ericsson fick veta att regissören, dramatikern, författaren och samhällsdebattören Stina Oscarson skulle leda samtalet skrev Ericsson till Stadsmuseet att de inte längre ville vara med, med hänvisning till att Oscarson tidigare intervjuat representanter för rasistiska och/eller nazistiska organisationer: ”Vi vill inte i vår egenskap av forskare fungera som en slags gisslan eller alibi för någon som vill propagera för främlingsfientliga åsikter”.

”Ett sluttande plan”

Stadsmuseet valde då att avboka Stina Oscarson, något som kritiserats av Oscarson själv i en kommentar i Svenska Dagbladet men också av tidigare Uppdrag granskning-reportern Janne Josefsson i Dagens Nyheter. ”En liten självgod kulturvänster kan diktera, brunsmeta och pestsmitta Stina Oscarson utan att det får några konsekvenser”, skriver Josefsson bland annat.

– En deltagare i ett samtal har självklart rätt att tycka vad hon eller han vill om vad jag har gjort och sagt. Det respekterar jag till fullo. Men att en institution som Stadsmuseet som efterfrågat mig som moderator just på grund av den kompetens jag har inom frågor rörande demokrati, att de sedan viker sig för deltagarnas åsikter som de själva inte står bakom, det tycker jag är väldigt fegt, säger Stina Oscarson till Kulturnyheterna och fortsätter:

– När beröringsskräcken för andra människors åsikter går så långt att det handlar om andra och tredje led, att jag har pratat med personer med ”fel” åsikter, för mig är det ett sluttande plan som är väldigt farligt.

”Ska ske under goda förutsättningar”

Fredrik Linder, chef för Stadsmuseet, är nu självkritisk.

– Jag önskar att vi hade gjort ett annat ställningstagande. Vi borde ha stått på oss med Stina Oscarson. Om det inte gick att genomföra programmet så borde vi nog ha ställt in det eller hittat en annan form för det, säger han, och menar att museet som offentlig institution måste verka för att slå vakt om en bredd i det offentliga samtalet.

Forskaren och författaren Martin Ericsson känner däremot ingen ånger.

– Vi har ägnat tre år åt att skriva den här boken, vi vill jättegärna berätta om den men då ska det ske under goda förutsättningar. Jag förstår inte varför jag skulle ha någon skyldighet att delta i ett panelsamtal som just Stina Oscarsson av alla tio miljoner som finns i Sverige råkar vilja leda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.