Harrison Ford, som spelade Han Solo, Anthony Daniels, som spelade roboten C3PO, och Carrie Fisher, som spelade prinsessan Leia från arkivbild, 1978 och nutida bild till höger. Foto: TT

Star Wars-stjärnan Carrie Fisher har dött

Publicerad

Star Wars-stjärnan Carrie Fisher har avlidit. Hon blev 60 år gammal. Stjärnan drabbades av hjärtstopp under en flygresa i fredags och avled i dag efter att ha vårdats på sjukhus.

Dödsbeskedet kom från stjärnans dotter Billie Lourd, som lämnade ett uttalande via familjens talesperson Simon Halls:

”Det är med väldigt stor sorg som Billie Lourd bekräftar att hennes kära mor Carrie Fisher gick bort 8.55 i morse. Hon var älskad av världen och kommer att vara oerhört saknad. Hela vår familj tackar er för omtanke och böner.”

Hjärtat stannade på flygplan

Det var den 23 december som Carrie Fisher drabbades av ett hjärtstopp på ett plan mellan London och Los Angeles. Omkring femton minuter före landning ska stjärnans hjärta ha stannat. Flygvärdinnan frågade då om det fanns någon passagerare som är sjukvårdskunnig, varpå en passagerare hjälpte till och höll skådespelaren vid liv.

Flygplanet landade i Los Angeles vid lunchtid och Carrie Fisher fördes snabbt till sjukhus. Hon har vårdats där sedan dess, men hennes liv gick inte att rädda.

Foto: Facebook

På tisdagskvällen postade hennes mamma ett inlägg på Facebook.

”Tack till alla som har omfamnat min dotters gåvor och talanger. Jag är tacksam för er omtanke och era böner, som nu guidar henne till hennes nästa stop. Kärlek, Carries mamma”.

Mark Hamill, Carrie Fisher, och Harrison Ford i Star Wars-filmen, 1977. Foto: TT

Skådespelare, författare, manusförfattare

Carrie Fisher, dotter till Reynolds och skådespelaren Eddie Fisher, slog igenom med sin andra film – Star Wars, 1977. Hon porträtterade prinsessan Leia i fyra filmer från Star Wars-galaxen, nu senast i Star Wars: The Force Awakens från 2015. Nästa år kommer hennes sista film som Leia, Star Wars: Epidsode VIII, som redan spelats in och väntas ha premiär till jul 2017.

Fisher var med i nära hundra produktioner under sin karriär, bland annat När Harry mötte Sally (1989), Blues Brothers (1980), Woddy Allens Hanna och hennes systrar (1986) och Charlie's Angels: Full Throttle (2003).

Hon skrev också ett flertal böcker, däribland de självbiografiska The Princess Diarist, Shockaholic och Wishful Drinking. Den sistnämnda blev också en enmansföreställning som bland annat sändes på SVT.

Utöver detta kallades Carrie Fisher ”manusdoktorn” för alla filmmanus som hon skrivit om och räddat, och hon var bland annat med och skrev manus till Oscarsgalan i flera år.

Hade en affär med Harrison Ford

Carrie Fishers drogproblem var ingen hemlighet. Redan när hon var 13 år gammal hade hon börjat röka marijuana. Senare i livet gick hon över till både LSD och kokain. Skådespelerskan var själv väldigt öppen med sina problem, både i intervjuer och i sin bok ”Postcards from the Edge”. Boken, som handlar om hennes relation med sin mamma, blev filmatiserad 1990, med Meryl Streep i huvudrollen.

1985 blev stjärnan diagnostiserad med bipolär sjukdom. Efter det blev hon frivilligt ansiktet utåt för uppmärksammandet av psykisk ohälsa. 2013 blev hon inlagd på sjukhus för komplikationer av sjukdomen.

Nu senast hade Carrie Fisher har varit ute på en turné för sin bok The Princess Diarist. I den avslöjar hon bland annat att hon hade en tre månader lång romans med Hollywood-stjärnan Harrison Ford under inspelningen av Star Wars. Vid tillfället var hon 19 år gammal, medan han var 33.

Carrie Fisher blev 60 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Carrie Fisher 1956-2016

Mer i ämnet