Upprop mot norska ministerns deltagande

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schyman är en av många som är upprörda över Solveig Hornes (FrP) deltagande under Nordiskt Forum i Malmö.

I söndags avslutades Nordiskt Forum, en konferens där en mängd toppolitiker och kvinnoorganisationer deltog för att under fyra dagar diskutera feminismens framtid.

Publik lämnade lokalen

Under den sista dagen överlämnades ett dokument med krav på fortsatt utveckling till nordens alla jämställdhetsministrar, däribland Norges jämställdhetsminister, Solveig Horne från Fremskrittspartiet – ett deltagande som fick delar av publiken att lämna lokalen i Malmö i protest.

Nu startar flera antirasistiska feminister ett upprop mot Nordiskt Forums inbjudan av Horne och andra kritiserade talare som de anser förespråkar ett icke jämställt samhälle. 

– Vi vill visa att vi inte står bakom talare som är rasistiska, transfoba och homofoba säger Feministiskt Initiativs riksdagskandidat Victoria Kawesa som är en av initiavtivtagarna till uppropet som under måndagen publicerades på Aftonbladet.se.

”Driver ett kvinnohat”

Kawesa och de antirasistiska feminister som skrivit under uppropet reagerar mot att Solveig Horne, som kritiserats för homofoba och raistiska uttalanden och även uttryckt att kvinnor som blir våldtagna bär ett eget ansvar, fick ta plats på en konferens för feminism och jämställdhet.

– I en tid när fascismen och rasismen breder ut sig måste vi stå eniga mot dessa krafter. Då kan personer som driver kvinnohat och vill utvisa romer inte okritiskt få uttala sig på det här sättet, säger Victoria Kawesa och säger samtidigt att det inte enbart är Horne som person utan det parti hon företräder som lägger en skugga över hela konferensen. 

Schyman: ”Förolämpning mot många feminister”

Gudrun Schyman (Fi) är en av de personer som under hashtaggen ”nf2014” uttryckt sitt agg mot Hornes deltagande.

”Att låta S Horne avsluta #nf2014 var en förolämpning mot många feminister”, skriver hon på Twitter.

Nordiskt Forum svarar på kritiken

Ledningen på Nordisk Forum har svarat på kritiken genom att påpeka att Solveig Horne och Fremskrittspartiet är demokratiskt valda, och att det är ”så här verkligheten ser ut”.

Har ni någon förståelse för svaret?

  Att det är en person som är demokratiskt vald är snarare ett bevis på att vi ännu mer måste ta ställning mot den här typen av odemokratiska åsikter. Nordiskt Forum väljer att försvara en rasistiskt verklighet istället för att utmana rasistiska partier. Vi hoppas verkligen att de reflekterar över kritiken, säger Victoria Kawesa.

Läs det slutdokument som överlämnades till jämställdhetsministrarna på Nordiskt Forums hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer