De startar utbildning i politisk teater

Publicerad

Den fria teatergruppen Tribunalen i Stockholm är känd för sitt samhällsengagemang. Nu vill man lära ut vad man kan. Därför startar man skola i politisk scenkonst.

Nervös väntan i Tribunalens foajé. Snart dags för intervju, och sedan grupparbete. Av de sökande till teaterns nya utbildning i politisk scenkonst krävs ett stort intresse för scenisk förnyelse och ett brinnande samhällsengagemang.

– Jag har hållit på med både politik och teater i hela livet. Det är de viktigaste sakerna i mitt liv, och att kombinera dem på samma ställe är något jag längtat efter, säger Linus Wellander som är en av dem som sökt tll utbildningen.

”Utgår ifrån samhället”

Utbildningen startas alltså av Teater Tribunalen tillsammans med Långholmens folkhögskola.

– Det behövs någon som berättar något som inte redan finns, att man utgår ifrån samhället som det är, säger Peter Davidsson på folkhögskolan.

”Vi är vänsterorienterade”

Frida Röhl på Teater Tribunalen säger att man inte ställer frågor om vad man har för åsikter innan man antar studenter.

– Vi tillhör inte ett parti, och vi har inte en skrift man måste skriva under. Det är ganska högt i tak. Men vi är vänsterorienterade, och det tror jag de som söker den här utbildningen är medvetna om, säger hon.

Se hela inslaget här ovanför!

Reporter i inslaget: Oskar Anesten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer