Boktopplistan ändras. Foto: TT

Stjärnförfattare kritiska mot bokförsäljningslista

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterades vilka böcker som sålts mest i Sverige under det gångna året, men nu riktar bland andra Sofie Sarenbrant och Camilla Läckberg kritik mot att siffrorna inte stämmer. Svensk förläggareförening menar dock att förlagen inte skickat in siffrorna på rätt sätt.

Författaren Sofie Sarenbrant upptäckte i måndags att hennes bok Skamvrån inte fanns med på topp 20-listan över de mest sålda böckerna i Sverige eftersom försäljningen för ljudböcker och e-böcker inte räknats med.

– Hela rapporten om bokåret 2019 är ju felaktig då, eftersom det saknas så stora siffror, säger Sofie Sarenbrant.

Hon uppger att Skamvrån haft över 100 000 lyssningar i ljudboksform.

Branschtidskriften Svensk Bokhandel skriver att ägarna till statistiken – Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen – säger att någon revidering av topplistan inte är aktuell.

”Min trovärdighet skadas”

Statistiken ska ha skickats in, men den är ofullständig och har därför inte kommit med, enligt Christer Perslöv, vd för Bokinfo, som samlar in statistiken, skriver Svensk Bokhandel.

– För mig personligen betyder det att min trovärdighet som författare skadas när jag inte ens finns på listorna när jag berättat under året att ”min bok har sålt si och så mycket”. Då kan både branschen och läsare börja undra, säger Sofie Sarenbrant.

Alex Schulmans Bränn alla mina brev ges liksom Sarenbrants Skamvrån ut av Bookmark förlag. Hans bok finns med på plats 15 på listan. Schulmans placering har fått ett tillägg på listan där det står att verkets digitala ljudboksförsäljning inte fanns inlagd vid tidpunkten och att den, med de siffrorna, sannolikt haft en högre placering.

Sofie Sarenbrant har fått uppbackning av namnkunniga kollegor i sociala medier. Camilla Läckberg, som toppar försäljningslistan med En bur av guld. ”Jag vill att nuvarande lista ogiltigförklaras och en tas fram med KORREKT underlag”, skriver hon.

Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder har avböjt att kommentera. Kulturnyheterna söker Förläggareföreningens ordförande Eva Gedin.

Camilla Läckberg – En bur av guld

David Lagercrantz – Hon som måste dö

Lars Kepler – Lazarus

Anders Hansen – Hjärnstark

Stina Jackson – Silvervägen

Emelie Schepp – Broder Jakob

Mari Jungstedt – Jag ser dig

Mari Jungstedt – Ett mörker mitt ibland oss

Karin Smirnoff – Jag for ner till bror

Niklas Natt och Dag – 1793

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer