Foto: TT

Stjärnkocken och tv-personligheten Anthony Bourdain död

Uppdaterad
Publicerad

Den världskände kocken och tv-programledaren Anthony Bourdain är död, rapporterar tv-kanalen CNN, som han arbetade för.

”Det är med stor sorg som vi kan bekräfta vår vän och kollega Anthony Bourdains död. Hans stora förkärlek för äventyr, nya vänner, god mat och dryck och intressanta historier från hela världen gjorde honom till en unik historieberättare”, skriver kanalen i ett uttalande.

Enligt CNN var Bourdain i Frankrike för att spela in ett avsnitt av sitt program ”Parts unknown” och hittades död på sitt hotellrum i morse av sin nära vän, den franske kocken Eric Ripert.

Slog igenom år 2000

Han föddes i New York år 1956 och blev känd för den bredare allmänheten under framförallt år 2000 då hans bok Kitchen Confidential: Adventures in the underbelly kom ut. En bok som behandlade inte bara Bourdains egna yrkesmässiga resa, utan också gav inblick bakom köksdörrarna i restaurangvärlden.

Efter succén med den bästsäljande boken drog tv-karriären igång på riktigt, och Bourdain har under de senaste åren synts som programledare för ett flertal prisade program. Mellan åren 2005 och 2012 stod han värd för den flertalet Emmy-prisade så väl som nominerade tv-serien No Reservation.

”Visade hur vanliga människor levde”

Kocken Niklas Ekstedt beskriver hur Anthony Bourdain via sina tv-program kunde visade platser på jorden genom gastronomin.

– Genom sina opolitiska program på gigantiskt stora tv-kanaler gav han sig ut på resor till andra länder dit vanliga journalister inte hade tillträde. Han gjorde reportage från Iran, Gazaremsan, Palestina, Nordkorea och så vidare, säger han till Kulturnyheterna:

– Genom maten kunde han visa hur vanliga människor levde och hade det.

”Kommer sakna honom”

Sedan 2013 har Anthony Bourdain varit en av den amerikanska tv-kanalen CNN:s stora profiler, så sent som förra månaden hade den elfte säsongen av mat- och reseprogrammet Parts Unkown premiär. En serie som sedan sin start för fem år sedan prisats med sammanlagt fem Emmy-statyetter.

”Vi slutade aldrig att fascineras över hans talang och vi kommer att sakna honom väldigt mycket”, skriver tv-kanalen CNN vidare i sitt uttalande.

Anthony Bourdain blev 61 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.