Stockholms filmfestival prisar Isabella Rossellini

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades programmet till Stockholms filmfestival som på grund av pandemin bara innehåller hälften så många filmer som vanligt. Men festivalens Lifetime Achivement Award delas ut, precis som vanligt, och i år går priset till en internationell stjärna med Sverigekoppling – Isabella Rossellini.

Isabella Rossellini är dotter till  skådesperskan Ingrid Bergman och regissören Roberto Rosselini. Sin egen skådespelarkarriär inledde hon på 70-talet och är känd för bland annat sin roll i David Lynchs Blue Velvet från 1986.

Nu prisas hon med Stockholm Lifetime Achivement Award, ett pris där en person vars livsverk har haft en betydande roll inom filmvärlden hedras. Hon får priset för sitt berörande skådespeleri och sin gränslösa fantasi som kreatör.

– Hon är en väldigt stark karaktärsskådespelare känd från många fina produktioner som hon gjort med David Lynch.  Och också en intressant stilikon och konstnär med sina egna små filmer som kallas Green Porno, säger Git Scheynius, chef för Stockholms filmfestival.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.