För sin coronarapportering, under rubriken Coronaveckan som gått, vinner Emanuel Karlsten Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets förnyare. Foto: Pontus Englund (pressbild)

Emanuel Karlsten får Stora Journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

”Med en outsiders blick för blinda fläckar har han ställt sig till sina läsares förfogande, och brutit fruktbar mark för ensamjournalistiken”. Så lyder motiveringen när Emanuel Karlsten tilldelas Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin egen rapportering i ”Coronaveckan som gått”.

När coronapandemin slog till i våras ställdes många av journalisten Emanuel Karlstens vanliga uppdrag in och han bestämde sig därför för att försöka arbeta på ett nytt sätt.

Genom poddar, videor och texter summerade Karlsten de viktigaste och mest omtalade coronanyheterna i ”Coronaveckan som gått”. Det hela finansierades av personer som konsumerar Karlstens journalistik. För detta vinner Karlsten nu det Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

– Emanuel Karlsten har lyckats samla information i en tid när vi har sköljts över av information från olika platser. Han har också lyckats hitta ett sätt att finansiera sin journalistisk satsning som vi tycker är innovativ. Så det här förnyar inte bara journalistiken utan faktiskt hela branschen, säger juryledamot Anna-Sofia Wirén i ett pressmeddelande.

”Otroligt stolt”

– Det här är ju det största priset som vi har. Och det är klart att jag är otroligt stolt och glad över det, säger Karlsten under prisutdelningen.

Vanligtvis delas Stora journalistpriset ut på en gala där hoppfulla, nominerade journalister samlas. I år ser utdelningen annorlunda ut med anledning av covid-19. Istället för att presentera vinnarna i ett sjok kommer pristagarna från varje kategori avslöjas i en digital sändning dag för dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.