Framför biografen Amirani i huvudstaden Tbilisi samlades hundratals georgier för att protestera. Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Protester i Georgien när svenska ”And then we danced” visades

Uppdaterad
Publicerad

Det pågick stora protester i Georgien vid biopremiären av svenske regissören Levan Akins film ”And then we danced”. Flera personer har gripits. Filmen, Sveriges officiella Oscarsbidrag, skildrar ett prestigefullt danskompani i Georgien och handlar om förbjuden kärlek i ett homofobiskt samhälle.

– Jag hoppas att kärleken sprider sig ut ur salongen, säger Levan Akin till Kulturnyheterna.

Framför biografen Amirani i huvudstaden Tbilisi samlades hundratals georgier för att protestera. Man ropade bland annat ”Länge leve Georgien” och ”Skäms!”. Biografen hade tidigare under dagen genomsökts av polishundar och endast de som köpt biljett i förväg släpptes in till kvällens premiär. En ung kvinna fick en sten i huvudet när hon var på väg till biografen och fick föras till sjukhus med ambulans.

– Det är hjärtskärande, jag känner mig chockad. Det är så mycket hat, säger regissören Levan Akin till SVT:s Kulturnyheterna och fortsätter:

– Men också mycket kärlek. Alla har ju tagit sig dit för att se filmen och det känns jättehoppfullt och fint. Jag har sett klipp inifrån visningen och det har gått jättebra. Jag hoppas att kärleken sprider sig ut ur salongen.

Enligt Reuters har polisen gripit tolv personer i samband med stenkastningen och elva personer som ska ha försökt ta sig in på biografen utan biljett.

”Viktigt och stort att de har stått på sig”

Homosexualitet är inte olagligt i Georgien, men det avkriminaliserades först 2000. Nationalistiska krafter i Georgien har kallat filmen ”sodomipropaganda”. Innan premiären höjde polisen i Georgien säkerhetsnivån, efter att både nationalkonservativa och hbtq-fientliga grupper hotat om att stoppa visningen.

– Jag känner också någon sorts glädje för att visningarna ändå har genomförts och att människor i Georgien har fått se filmen. Det känns viktigt och att biograferna och alla har stått på sig. Det känns stort, säger Levan Akin.

”And then we danced” handlar om kärlekshistorien mellan de två unga dansarna Merad och Irakli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.