Tusse vinner Melodifestivalen med ”Vocies”. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tusse vann Melodifestivalen – slog rekord i röster från folket

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en rysare efter att juryrösterna fördelats. Storfavoriten Tusse ledde med tio poäng före tidigare vinnaren Eric Saade. Men den 19-åriga idol-vinnaren och mellodebutanten fick överlägset flest röster av folket.

Tousin ”Tusse” Chiza stod pall för trycket och vann Melodifestivalen 2021. Han har varit en av de stora favoriterna ända sedan melodifestivalsäsongen startade. När alla finalbidrag släpptes på streamingtjänsterna så seglade hans Voices direkt upp i topp bland melodifestivallåtarna och där har den stannat sedan dess.

– Jag tror att det i grund och botten har med låten att göra. Det är fyra människor som har satt sig ner och jobbat och skapat något som är större än dem själva. Det är helt sjukt, sade en mycket glad och rörd Tusse på presskonferens efter vinsten.

Programledaren Måns Zelmerlöw frågade i eftersnacket om han är taggad på Eurovision.

– På måndag har jag naturkunskapsinlämning, jag är taggad på den, svarade den 19-åriga gymnasieeleven och tillägger att han hoppas att naturkunskapsläraren Johanna kan ha ett visst överseende med just det reslutatet.

Storfavorit från start

Segern blev till sist mer eller mindre överlägsen. Han fick flest röster av juryn och överlägset flest röster av folket – totalt 2 964 269 stycken. Aldrig tidigare har ett bidrag fått så många röster.

Tidigare rekordhavare var John Lundvik som 2019 fick 2 211 811 röster.

– Det känns som en solklar vinnare i år, det var ingen av oss andra som ens skulle vara nära att vinna i år, sade tvåan Eric Saade om vinnaren.

Trots sina unga år har det varit en lång resa för Tusse. Han kom till Sverige som åttaåring efter tre år på flykt från kriget i Kongo-Kinshasa. Hans föräldrar blev kvar. Och han har fått kämpa med att hitta en plats i sitt nya hemland, vilket han tidigare har berättat om för SVT Nyheter.

Inspirerad av Loreen

2018 var han med i Talang. Trots att han inte gick vidare så blev det starten på en rejäl förändring av hans liv. Året efter vann han Idol. Och när han i år klev in i Melodifestivalen var det som storfavorit redan från början.

Melodifestivalen har däremot hela tiden känts betydligt större än Idol, har han sagt till SVT Nyheter tidigare. Loreen har varit en stor idol och en av anledningarna till att han blev artist.

Slutresultat Melodifestivalen 2021

Tittarnas poäng inom parentes

1 Tusse – Voices – 175 poäng (96)

2 Eric Saade – Every minute – 118 poäng (49)

3 The Mamas – In the middle – 106 poäng (56)

4 Dotter – Little tot – 105 poäng (48)

5 Clara Klingenström – Behöver inte dig idag – 91 poäng (52)

6 Klara Hammarström – Beat of broken hearts – 79 poäng (36)

7 Danny Saucedo – Dandi dansa – 74 poäng (35)

8 Charlotte Perrelli – Still young – 60 poäng (28)

9 Arvingarna – Tänker inte alls gå hem – 44 poäng (22)

10 Alvaro Estrella – Baila baila – 26 (19)

11 Anton Ewald – New religion – 25 poäng (16)

12 Paul Rey – The missing piece – 25 poäng (7)

Antal röstande:

1 159 881 personer

3 537 050 kronor samlades in till Radiohjälpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.