Sara Stridsberg. Foto: TT

Stridsberg om Akademiens beslut: ”Spelet är inte förlorat”

Publicerad

Sara Stridsberg, ledamot i Svenska Akademien ifrågasätter nu giltigheten i torsdagens beslut om att Sara Danius måste lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. Till Dagens Nyheter säger Stridsberg att ”spelet ännu inte är förlorat.”

Efter förra veckans möte drabbades Svenska Akademien av ytterligare två avhopp. Enligt beslut som togs på mötet ska Katarina Frostenson nu pausa sitt arbete i Akademien. Sara Danius avsäger sig sitt uppdrag som ständig sekreterare och lämnar även sin stol i Akademien.

Sara Stridsberg, som stått på Sara Danius sida i konflikten inom Akademien uttalar sig nu i ett skriftligt meddelande till DN:

”Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg. Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet