Strömningsexperten: ”Det är trångt på streamingmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Apples nya strömningstjänst Apple TV+ lanseras under fredagen, och om drygt två veckor sjösätter Disney sin nya tjänst Disney Plus. Allt fler aktörer slåss om en plats på strömningsmarknaden, men hur många får plats?

– Apple ger sig in på en redan tight marknad, säger journalisten och strömningsexperten Daniel Åberg, till Kulturnyheterna.

Vissa har kallat den ”Netflixdödaren”, och under fredagen lanseras den globalt. Apples nya strömningstjänst Apple TV+ är den senaste i raden av strömningstjänster som slåss om tittarnas uppmärksamhet.

Tjänsten kommer inte innehålla äldre rättigheter utan man satsar stort på ett helt nytt innehåll. Mest omtalad är nog tv-serien The morning show, med bland andra Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell i rollerna, och den postapokalyptiska serien See med bland annat Jason Momoa.

Hård konkurrens

Men hur många aktörer finns det plats för och hur påverkar detta marknaden för tv-serier?

– Apple ger sig in på en redan tight marknad, och det kommer bli ännu tightare, säger journalisten och strömningsexperten Daniel Åberg, till SVT:s Kulturnyheterna.

Enligt Daniel Åberg är konkurrensen om tittarna stor, och svårast är det för de aktörer vars ekonomiska verksamhet står och faller som är helt beroende av sina strömningstjänster. Där har Apple ett försprång, menar Daniel Åberg.

”Kommer bli värre för konsumenterna”

– Apple har annat att falla tillbaka på. Tjänster blir allt viktigare för dem men det är ändå hårdvara som är grundbulten. De behöver inte tjäna pengar på det här på samma satt som andra måste göra.  Jag tror att vi kommer få se en del aktörer som kommer behöva kämpa i motvind.

– De närmaste tre, fyra åren kommer det bli värre för oss konsumenter. Vi måste ha flera olika abonnemang om vi vill ha tillgång till alla tv-serier som finns.

Hör Daniel Åberg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.