En dörr med ett konstverk av gatukonstnären Banksy, som tidigare stulits från konsertlokalen Bataclan i Paris, har hittats i Italien. Arkivbild. Foto: Thomas Samson/AFP/TT

Stulet Banksy-verk hittat i Italien

Uppdaterad
Publicerad

En dörr från konsertlokalen Bataclan i Paris med ett konstverk av gatukonstnären Banksy har hittats i Italien.

Italiensk polis har återfunnit den brittiske gatukonstnärens verk, som 2019 stals från konsertlokalen i den franska huvudstaden, på en lantgård i regionen Abbruzzo, enligt La Repubblica. Enligt polisen kommer fler detaljer kring utredningen att avslöjas på en presskonferens under torsdagen.

Målat på dörr

Verket, som föreställer en kvinna vars huvud täcks av en sjal, hade målats på en nödutgång till konsertlokalen, som under en konsert den 13 november 2015 utsattes för ett terrordåd. 90 människor dödades i lokalen sedan en grupp terrorister stormat en konsert med gruppen Eagles of death metal i en serie attentat i centrala Paris där sammanlagt 130 människor dog.

I januari 2019 försvann dörren spårlöst från Bataclan efter det att en grupp maskerade personer med hjälp av vinkelslipar lossat den och därefter lastat den på en lastbil.

Inte första stölden

Verket är inte det enda av den brittiske gatukonstnären som har försvunnit från den franska huvudstaden. I april 2019 stals en vägskylt med en målning föreställande en maskerad råtta utanför kulturcentret Centre Pompidou.

Verk av Bansky har sålts för över en miljon pund på världens auktionshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.