Sture Allén, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien uttalar sig om den senaste tidens händelser. Foto: TT

Sture Allén: Danius avgick självmant – fanns ingen omröstning

Publicerad

Bråket om Svenska Akademien och de beslut som tagits fortsätter. Flera ledamöter har gått ut med egna utsagor, nu senast Sture Allén som menar att rapporteringen om Akademiens möte i förra veckan skadats av ”fria fantasier”, skriver Expressen.

Sture Allén var ständig sekreterare för Svenska Akademien mellan 1986 och 1999. De tidigare ständiga sekreterarna har den senaste tiden kritiseras för att inte ha lyft problematiken kring den så kallade kulturprofilen.

Nu menar Allén att könsfrågan som seglat upp och blivit aktuell inte är en anledning till att Sara Danius lämnar sin post.

– Det var hon som gick. Vi har inte med ett enda ord berört hennes kön. Hur hon knäpper blusen får hon göra som hon vill. Det är så mycket sådana dumheter som man lägger stor vikt vid, säger Allén till Expressen.

”Ingen omröstning”

Enligt Sture Allén har den senaste tiden inte varit så ansträngd som det framställs och han menar att medierna framställt saker på ett överdrivet sätt. Han menar att Danius antagligen själv kände av att hon inte hade stöd.

– Det var ju så att Sara Danius själv avgick. Det var ingen omröstning. Utan hon bara sa att nu kan hon inte vara med längre och så reste hon sig och gick och tackade så mycket, säger han till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet