Sture Allén blev 93 år. Arkivbild. Foto: Jan Forsman/TT

Akademiledamoten Sture Allén har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Sture Allén har avlidit, uppger familjen för TT. Han var språkforskare och professor och ledde Akademiens arbete genom 13 år av omfattande ordboks- och klassikerprojekt, samt genom en stor kris, den så kallade Rushdie-affären i slutet av 1980-talet.

”Vår älskade pappa och make, Sture Allén, har i dag lämnat oss i stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade Sture in i all stillhet omgiven av sin familj. Vänligen respektera vårt behov av lugn i denna svåra stund”, skriver familjen i en kommentar till TT.

Besvarade språkfrågor i media

Dokumentationav det svenska språkets alla nyanser genom ordböcker, utgivning av klassikeroch språkvård var Sture Alléns främsta arena, såväl i Svenska Akademien som viduniversitetet. Han besvarade ofta språkfrågor i radio och TV, bland annat iGomorron Sverige under 1980-talet, där han med verserad göteborgsk dialekt ochstillsam humor redde ut tittarnas funderingar.   

StureAllén var under drygt tre decennier verksam som professor i språkvetenskapligdatabehandling, forskare och rektor vid Göteborgs universitet, där handisputerade i nordiska språk 1965.

Konflikt kring Satansverserna

Han invaldes i Svenska Akademien 1980 somledamot på stol 3 och var ständig sekreterare 1986 – 1999. Under denna tiduppstod internationell turbulens kring Akademien, då enminoritet av ledamöterna menade att Akademien borde fördöma det dödshot somriktats från iranska religiösa ledare mot författaren Salman Rushdie.

Mullornaansåg att Rushdie hade smädat islam i romanen Satansverserna. Med hänvisning tillAkademiens regler om att inte ta politisk ställning gjordes inget uttalandetill stöd för Rushdie, vilket ledde till att ledamöterna Kerstin Ekman och LarsGyllensten från och med 1989 slutade delta i Akademiens arbete. Även KnutAhnlund kom i konflikt med Alléns diplomatiska hållning och lämnade några årsenare.  

StureAllén menade att Svenska Akademien inte svikit det fria ordet, bland annatgenom att enskilda ledamöter undertecknat stöd för Rushdie och även för andraförföljda författare, trots att Akademien som institution enligt Allén varförhindrad att driva kampanj eller underteckna appeller. 

Drev ordboksprojekt

Bortomtidningsrubrikerna och arbetet med att utse Nobelpristagare i litteratur drevSture Allén långsiktiga och omfattande ordboksprojekt över det rikssvenskaspråket, SAOL och SAOB.

Lagom till Akademiens 200-årsdag skrev Sture Allén iantologin Svenska Akademien och svenska språket (1986) att i ett land somSverige med så kraftiga regionala skillnader i dialekt och språkbruk krävs enomsorg för att bevara en gemensam grund för grammatik och förståelse.Språkvård, framhöll Allén, hörde till grundaren kung Gustav III:s hjärtefrågor:själva huvudändamålet för Svenska Akademiens existens.

Sture Allén blev 93 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.