Suzanne Brøgger om varför dagens unga vurmar för traditionella värderingar

Suzanne Brøgger: ”Sex har ingen status i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Suzanne Brøgger tog död på tvåsamheten när hon debuterade med Fräls oss ifrån kärleken 1973. Kulturnyheterna frågade henne hur hon ser på den traditionalistiska tidsanda som nu tycks allt vanligare hos dagens unga.

– Alla unga kvinnor vill göra uppror mot sina mödrars liv. Min generations mödrar var ju ganska olyckliga, säger Suzanne Brøgger.

Suzanne Brøgger berättar hur hon tog intryck av den amerikanska feministen Betty Friedan, som 1963 gav ut den inflytelserika boken Den feminina mystiken. Under efterkrigstiden framstod det som en gåta hur hemmafruar i USA som hade det gott ekonomiskt ställt, kunde vara så olyckliga.

För fina hus och stora bilar till trots fick många fick psykiska problem. Friedan dissekerade hemmafruidealet och blev en inspirationskälla för en ny generations kvinnor.

– Vi som var döttrar till de här kvinnorna gjorde ju uppror. Det mest effektiva upproret, det var inom intimsfären, därför kom min första bok att handla om det. Varför ska man leva i en familj, varför ska man ha barn och varför ska man gifta sig? säger Suzanne Brøgger.

Sex har ingen status

Tio år efter Friedans Den kvinnliga mystiken debuterade Brøgger själv, med Fräls oss ifrån kärleken. En uppgörelse med det monogama parförhållandet som krossade sexuella tabun.

Men 2019 är tidsandan ny. Eller gammal. För i dag finns en längtan efter traditionalism hos många unga vuxna. Dagens 80- och 90-talister har i en studie av analysföretaget Kairos future kallats för ”generation ordning”. Fler vill gifta sig tidigt, ha kärnfamilj och bli vuxna snabbt.

– Konjunkturen går ju fram och tillbaka. Nu är det en traditionalistisk trend, den högsta statusen är att bli gift, säger Suzanne Brøgger, och fortsätter:

– Jag tänker på tv-programmet, Gift vid första ögonkastet. Där kan man se att det nästan inte är några av paren som har sex. Sex har ingen status längre, men det har kyrkbröllopet, brudkjolen och bröllopsfesten,

”En remix av min livshistoria”

Men Suzanne Brøgger vill inte hytta med näven åt tidsandan. Allt går i cykler, och människor är mer komplexa än idéer, poängterar hon.

Samtidigt som hon debuterade med Fräls oss ifrån kärleken ville hon inget hellre än att gifta sig, och friade till en svensk läkare som hon var förälskad i. Det här beskriver hon i nya boken, Koral, en sorts remix av de tre gamla självbiografiska romanerna Creme fraiché, Ja, och Transparance.

– När man blir äldre ser man sitt liv i ett nytt ljus. Man ser det mer komprimerat. Så jag ville dra upp tempot i mina böcker. Det är många unga människor i dag som vill ha mina råd och höra min uppfattning om saker. Jag har inga råd, men jag tänkte att jag kan ju göra en remix av min livshistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.