Animatören, tecknaren och marinbiologen Stephen Hillenburg blev 57 år Foto: TT

Svampbobs fyrkants skapare är död

Uppdaterad
Publicerad

Skaparen av den tecknade karaktären Svampbob fyrkant, Stephen Hillenburg, har avlidit, skriver The Independent och hänvisar till ett uttalande från barn-tv-kanalen Nickelodeon.

Tecknaren, animatören och marinbiologen blev 57 år gammal.

”Vi är ledsna att meddela nyheten om Stephen Hillenburgs bortgång, skaparen av Svampbob fyrkant. I dag håller vi en tyst minut för att hedra hans liv och verk”, skriver tv-kanalen i ett uttalande.

Dödsorsaken var förlamningssjukdomen ALS som Hillenburg avslöjade att han diagnostiserats med i mars förra året, skriver Variety. Sjukdomen bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna.

Hillenburg skapade hela den vida undervattensvärlden som kallades Bikini Botten, med skapelser som Patrik Sjöstjärna, Bläckvard, Herr Krabba och Fru Poppy Puff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.