Lisa Nilsson till vänster. Foto: Claudio Bresciani/TT / Björn Lindgren/TT

Svårt för kulturutövare att få barnomsorg under arbetspass

Uppdaterad
Publicerad

I flera svenska kommuner är det svårt för kulturarbetare att få tillgång till barnpassning under arbetspass på obekväma tider.

– Det kan kännas som att jag har utsatt barnen och familjen för en krånglighet, säger artisten Lisa Nilsson.

Kulturnyheterna rapporterade under torsdagen om att kulturarbetare med barn har svårt att få barnomsorg på obekväma arbetstider. En av de som har märkt av problematiken i musikvärlden är artisten och tvåbarnsmamman Lisa Nilsson.

– Om jag får ett jobberbjudande sitter jag och tänker ”Är det värt det?”, för då måste jag ha min barnvakt i två dygn boende med barnen och då går halva lönen till det. Det är ju inte värt det, då kan jag lika gärna vara hemma och mysa med dem, säger hon.

Lisa Nilsson har arbetat som artist i snart 30 år och förklarar att problemet med barnomsorg snarare är en regel än ett undantag.

– Man vänjer sig vid att aldrig ens kolla. Ibland kanske man hade kunnat få hjälp men man försöker inte eftersom det inte pratas om det. 

”Känns som att jag utsatt barnen för krånglighet”

Under en period jobbade Lisa Nilsson på Stadsteatern i Stockholm samtidigt som hennes dåvarande make turnerade. Hemma hade de två småbarn som passades av flera olika personer varje vecka. 

– Då var det ett pussel som innebar sju olika namn och telefonnummer som skulle pusslas ihop, mellan släktingar och inhyrda nannys. 

Hon fortsätter:

– Det kan kännas som att jag har utsatt barnen och familjen för en krånglighet i och med att jag ska hålla på och krångla med artisteri. 

Olika möjligheter i olika kommuner

Frågan om barnomsorg på obekväma arbetstider är något som Teaterförbundet drivit länge enligt ordförande Anna Carlson.

– Vi har drivit det politiskt under många år. Frågan var långt framme i riksdagen men efter ett regeringsbyte föll det. Det är en extremt viktig fråga för våra medlemmar. 

I dagsläget finns det möjlighet till barnomsorg i hemmet på kvällar och nätter i vissa av landets kommuner, något som Anna Carlson inte tycker är rättvist.

– Vi tycker att det är viktigt att det är lika för alla, det ska inte handla om vilken stadsdel eller kommun du bor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.