Svartsjuka och galenskap som påminner om dagens politik

Uppdaterad
Publicerad

Vid Roma klosterruin ligger utomhusteatern som har spelat Shakespeare sedan 1989. Nu är det dags för tragikomiska ”En vintersaga”. Och för första gången regisserar en kvinna. Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius har sett uppsättningen.

Historien om den svartsjuka kungen Leontes – som misstänker att hans gravida fru Hermione bär på hans bästa väns barn, sätts upp av Romateatern.

Det är en saga om kärlek, hat och försoning – bland kungligheter, hjältar och björnar. Allt kryddat med grekiska myter.

Pjäsen regisseras av Maria Åberg som med en bakgrund vid The Royal Shakespeare company är något av en veteran på området.

Huvudrollerna spelas av Olle Sarri och Malin Arvidsson.

– Maria Åberg betonar att En vintersaga är pjäsen där kvinnorna står för förnuft, värme, kärlek och styrka samt i den här uppsättningen, även humor. Hon har också rollsatt över könsgränser, vilket är piggt och uppfriskande, säger Anna Hedelius.

”Ovanlig stringens och tydlighet”

Maria Åberg har jobbat på Royal Shakespeare Company i London – märks det på något sätt?

– Hon kan sin Shakespeare. Här har hon renodlat tematiken, tagit fasta på den lekfulla kraften i språket samt rensat lite i Shakespeares rollista, vilket man bara kan göra om man har djupläst pjäsen och vet vad som är de bärande elementen. Hennes uppsättning har en ovanlig stringens och tydlighet, som jag gillar.

Genom åren har det spelats dubbelt så mycket komedi som tragedi. Årets pjäs är också komedi och räknas till Shakespeares sagospel. Vad är styrkan med komedin?

– Det här är sagospelet där tragedin är bottenlös i första akten, och andra akten sprudlar av esprit och komedi.  I den här tidlösa uppsättningen trycker Maria Åberg på ytterligheterna – första aktens smärta, sorg och stramhet är en förutsättning för skrattet i den uppsluppna tvåan.

”Tankarna går till dagens politiska klimat”

Hur är den här Vintersagan?

– Den bjuder på både sälta, spets och skratt i sommarkvällen. Svartsjuka och galenskap är ledorden. Det går inte många minuter förrän Olle Sarris kung Leontes fullkomligt tuggar fradga av misstänksamhet över hustrun Hermiones inbillade otrohet med hans bästa vän. Här ser vi galenskapen som sjuklig idé, som inbillning och destruktiv idioti. Tankarna går till dagens politiska klimat, där vi ser hur fatalt och ödesdigert det kan vara då en person i maktposition blir galen och lever efter sin egen förvridna världsbild. Olle Sarri är lika pompös i sitt vanvett som ynklig i sin skam. Vidden av vad har han har ställt till med förstår han först då det är för sent. I komedin blir vi varse förlåtelsens magi och ångerns kraft. Allt till tonerna av ambitiös a cappellasång, som visserligen inte sitter riktigt på premiären, men som kommer att svänga alltmer vartefter sommaren lider.

Roma klosterruin har kallats Sveriges vackraste utomhusscen – vad betyder spelplatsen?

– Det är en magisk spelplats, som tillför historia och tradition samt ett spel på djupet, och som tack vare sin skönhet också är rätt förlåtande. Gotlandsnatten är dock kall, så det gäller att klä på sig.

En vintersaga spelas till och med den 19 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.