Ellinor Hallin och Ellen Fiske vann två pris för dokumentärfilmen Scheme Birds vid filmfestivalen i Tribeca. Foto: Ellinor Hallin

Svensk dokumentärfilm dubbelt prisad i Tribeca

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska dokumentärfilmen Scheme birds, i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, fick igår ta emot två priser vid filmfestivalen i Tribeca, New York. De dubbla priserna kom som en stor överraskning för dem båda.

– Det är helt sjukt, det fanns inte på kartan! Vi tyckte att vi redan vunnit när vi fick vara med på Tribeca, säger Ellen Fiske och Ellinor Hallin till Kulturnyheterna.

Vid filmfestivalen i Tribeca i New York blev den svenska dokumentärfilmen Scheme Birds, i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, dubbelt prisbelönt. Filmen vann priserna Best documentary feature och Albert Maysles new documentary director award, något som kom som en överraskning för både Ellen och Ellinor.

– Det är helt sjukt, det fanns inte på kartan! Vi tyckte att vi redan vunnit när vi fick vara med på Tribeca. Vi Hade inte ens planerat att gå på prisutdelningen, men vi hann dit ändå, säger Ellen och Ellinor i en intervju med Kulturnyheterna.

Bevis på hårt arbete

Ellen Fiske är regissör och manusförfattare, hennes film Keep me safe visades på Tempo år 2014. Ellinor Hallin är fotograf och regissör, tidigare i år var hon Guldbaggenominerad för sitt foto i Anders Hazelius thriller In i dimman. Dokumentärfilmen Scheme birds är en svensk-skotsk samproduktion och är regissörerna Ellen Fiskes och Ellinor Hallins långfilmsdebut. För dem är priset ett bevis på det hårda arbetet de lagt ner. 

– Det är inte alltid jätteglamoröst att göra dokumentärfilm, man kämpar så hårt. Att få visa upp sitt arbete för en publik och få bra respons är så himla värt det, säger Ellinor Hallin.

Vill hitta nya berättelser

För sina två priser vid filmfestivalen i Tribeca fick Ellen och Ellinor 190 000 respektive 95 000 svenska kronor, något som öppnar upp för nya filmmöjligheter.

– Vi vill gärna hitta en berättelse som är värd att berätta, nu är vi ett slags research-läge, säger Ellinor Hallin.

– Prispengarna vi fått möjliggör att vi kan ta oss tiden att hitta nya projekt att jobba med, fortsätter Ellen Fiske.

Filmen har precis haft världspremiär och både Ellen och Ellinor hoppas på svensk biopremiär till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.